Verschil tussen UV-laser en fiber lasergraveermachine

Deze twee laser machines kunnen beide een groot aantal materialen graveren zoals metalen, kunststoffen, leer en andere materialen graveren. Echter, wat zijn de belangrijkste verschillen en waarom is de ene veel duurder dan de andere? In dit artikel gaan we uitleggen wat het verschil is tussen deze twee technologieën en hun primaire gebruik.

Beide machines lijken er hetzelfde uit te zien

Deze machines zien er op hoofdlijnen misschien hetzelfde uit en van de buitenkant volledig identiek, maar de technologie die deze machines binnenin gebruiken is anders! De fiberlaser maakt gebruik van een andere laser energiebron dan de UV-laser, daarnaast moet de UV-laser gekoeld worden met water terwijl de fiberlaser alleen luchtkoeling nodig heeft.


UV-laser machine

UV- laser machine

Fiber laser graveermachine

Fiberlaser graveermachine

Deze machines zijn ontworpen voor het graveren van verschillende soorten materiaal

De fiber lasergraveer machine heeft als primaire toepassing het graveren, markeren en (dun snijden) van metalen en wordt vooral in de metaalindustrie ingezet. De UV-laser is vooral ontworpen om eenvoudig kunststoffen en glas te graveren. Daarnaast kan deze machine ook andere materialen markeren zoals metalen en papier. Bekijk de lijst van materialen die deze machines kunnen graveren en markeren.Typische UV laser toepassingen

Markeren: sommige metalen

Markeren en graveren van alle plastics

Markeren van alle soorten glas

Markeren en graveren van sommige steensoorten

Markeren van papier

Markeren en graveren van leer

Markeren van fruit

Markeren van hout

Markeren van keramiek

Markeren van kleding en textiel

Typische fiber laser toepassingen

Markeren en graveren van alle metalen

Markeren en graveren van sommige plastics

Markeren van een aantal steensoorten

Markeren van een aantal leersoorten

Markeren van een aantal papieren

Markeren van een aantal textielsoorten

Voor alle andere materialen neem contact op met MetaQuip!Zoals u ziet kunnen er met een UV laser meer materialen gegraveerd worden dan met de fiberlaser. De UV-laser kan markeren op een groot aantal verschillende materialen, maar mist de kracht en het vermogen voor het graveren (en/of snijden) van metalen. Dit is het grote voordeel van de fiberlaser ten opzichte van de UV-laser: de mogelijkheid om alle metalen te markeren, graveren (en te snijden).

Wat zijn de voordelen van UV-lasermachines?

Het belangrijkste voordeel van de UV-lasertechnologie is de multifunctionele inzetbaarheid voor het markeren en graveren van een groot aantal materialen waaronder ook niet metalen en met name kunststoffen. Deze technologie is geschikt om roterend te graveren of in een productielijn te integreren en te automatiseren ook in combinatie met vision systemen. UV-lasers zijn perfect geschikt om plastics zoals ABS en PLA te markeren met hoge resolutie en extreem slijtvast zeker in vergelijking met tampon druk technieken. Ideaal voor het plaatsen van product, certificerings informatie en unieke serienummers en barcodes.

Wat is het nadeel van UV-lasermachines?

Een van de nadelen van de UV-lasertechnologie is de zwakke gravure in metalen, als u op zoek bent naar een machine die metalen kan graveren, dan is de fiber lasergraveermachine een betere optie.

Wat is het voordeel van fiber laser graveermachines?

Het belangrijkste voordeel van de fiber lasergraveermachine is zijn capaciteit om op hoge snelheid alle metalen te kunnen graveren en markeren. De fiberlaser kan ook verschillende niet-metalen markeren, maar het resultaat op deze materialen zal vaak kwalitatief minder als met een UV-lasermachine.

Wat is het nadeel van fiber lasergraveermachines?

Het grote nadeel van deze machine is dat vooral metalen goed te graveren zijn maar de meeste andere materialen niet of met mindere kwaliteit. Materialen die met een UV-laser wel met goed resultaat bewerkt kunnen worden zoals hout, glas (over het algemeen alle transparante objecten), alle kunststoffen, papier. Door het hogere vermogen is het practisch onmogelijk om plastics als ABS en PLA netjes te graveren, waardoor randen rafelig worden en u de gravure voelt wanneer u erover wrijft. Met een UV-laser zal dit niet gebeuren.

Verschil tussen UV-laser en fiber lasergraveermachine was last modified: september 6th, 2019 by Coen Lauwerijssen