Keuzehulp

MetaQuip helpt u op weg bij het kiezen van de juiste machine voor uw applicatie.
In de machine overzichtstabel kunt u kijken wat u wilt doen met de machine. Het eerste belangrijke verschil is of u metaal of niet-metaal wilt gaan bewerken. Dit zijn over het algemeen andere machines omdat de golflengte nodig voor het bewerken van metaal anders is dan van niet-metalen.
Daarnaast is het belangrijk te weten of u wilt snijden, graveren of lassen.

Kies de machine die past bij uw applicatie. Niet alle machines zijn terug te vinden op onze website. Informeer naar de mogelijkheden.
Download het MetaQuip Machine Overzicht (pdf)…

 

Wat wilt u gaan doen

Snijden en/of graveren van materialen als acrylaat, kunststof, hout, leer, karton, papier, textiel enzovoort?

Graveren van metalen, zoals RVS, goud, zilver, titanium?

CO2 laser machine

CO2 lasers zijn perfect geschikt voor het lasergraveren van een groot aantal materialen, zoals acrylaat / kunststof, leer, karton en glas. De volledige materiaal lijst vindt u hier. Lasersnijden van een groot aantal materialen is ook mogelijk denk hierbij aan acrylaat, leer, karton, textiel enzovoorts.
CO2 lasers worden door MetaQuip compleet geleverd inclusief een industriele waterkoeler om de laserbuis te koelen, overdruk compressor en afzuigventilator.
Enige wat u nodig heeft is plaats en een normale 220VAC aansluiting, daarnaast een afvoer naar buiten voor de restdampen en gassen die vrijkomen bij het snijden of graveren af te voeren.
Ga meteen naar de CO2 machine overzichtspagina…

Fiberlaser

Fiberlasers zijn perfect geschikt om in alle metalen een duidelijk zichtbare gravering te zetten. Een fiberlaser is duurder in aanschaf als een CO2 machine, heeft een hele hoge werkresolutie en plaatst een gravering in seconden. Ideaal voor seriematig productiewerk en serienummers. Snijden van materialen is niet mogelijk met een fiberlaser.
Een fiberlaser werkt met een vaste kop met daarin spiegels. Daardoor bent u beperkt in de afmetingen die u in een keer kunt graveren: standaard is dit 100 x 100mm, en met een speciale lens is het ook mogelijk om oppervlakten van 200 x 200mm te graveren. Fiberlasers hebben weinig onderhoud nodig, werken stil en hebben geen waterkoeling nodig. Een luchtfilter is wel aan te raden in de meeste gevallen.
Ga meteen naar de fiberlaser machine overzichtspagina…

Hobby of professionele inzet?

MetaQuip raadt de MQ4040 lite alleen aan voor thuisgebruik en hobbymatige inzet. Deze machine werkt met met een lagere snelheid en heeft geen automatische hoogte instelling zoals de desktop en de productie machines. De desktop en productie machines zijn qua specificaties vergelijkbaar.

Kies het werkoppervlak

Een belangrijke parameter is het werkoppervlak van de machine. Dit is de maximale grootte die u in een keer kunt snijden of graveren. Dit gaat in stappen omhoog 50x30cm, 60x40cm, 100x60cm, 120×90 en 150×90. Andere maten (nog veel groter) zijn ook mogelijk, maar dat gaat buiten de scope van deze keuzehulp.

Kies het laservermogen

Graveren kan al met 40W, voor snijden heeft u minimaal 60W of meer nodig afhankelijk van de dikte van het materiaal wat u wilt snijden. Op basis van een eenvoudig experiment kan bepaald worden welk laservermogen voor uw toepassing nodig is. Snijden van dikkere materialen gaat snel naar de 80-100-130W.  Let op voor de levensduur van de laserbuis is het beter om deze tijdens normaal gebruik niet meer dan tot 80% van zijn vermogen te belasten.

Compleet geleverd

MetaQuip CO2 lasermachines worden compleet geleverd inclusief industriële waterkoeler, afzuigventilator, luchtcompressor en aanstuursoftware. MetaQuip’s desktop en productie machines worden standaard met een automatische hoogte instelling geleverd die ervoor zorgt dat de laser altijd perfect in focus is na het wisselen van materiaal. Ook het plaatsen van dikker materiaal is hiermee heel eenvoudig.
U heeft zelf nodig: 220VAC, afvoerkanaal (100mm diameter), en ruimte voor de machine.

Open of gesloten model?

Open model

Bij een open model is er geen afscherming tussen de operator en het laserlicht. Dit geeft maximale beweegvrijheid om ook grotere objecten snel te plaatsen (seriematig werk), maar u dient zelf laserveiligheidsmaatregelen te treffen (laserbrillen, correct inrichten van de ruimte en dergelijke). MetaQuip kan u daarin adviseren. MetaQuip heeft een open tafel model en een portable uitvoering.
Portable fiberlaser

Gesloten model

Bij een gesloten model kan de laser pas aan wanneer de (sluif)deur helemaal gesloten is. Maximaal veilig zonder verdere maatregelen. Het gesloten model is er in een desktop uitvoering, een grotere variant met draaideur en een grote industriële uitvoering met schuifdeur.

Kies de opties

Honeycomb bed

Als u veel kleine objecten gaat snijden of u heeft dun materiaal zoals textiel dan kan het handig zijn om een honeycomb bed te gebruiken die het object beter ondersteunt dan het standaard messenbed. Zie ook honeycomb.

Rotatie module

Indien u ronde voorwerpen (bijvoorbeeld glazen) wilt gaan graveren dan kan een rotatie module het overwegen waard zijn. Deze kan ook later nog op de machine geplaatst worden.

Aanstuur computer

Bij de CO2 laser machines wordt standaard geen aanstuur computer geleverd, natuurlijk wel de lasersoftware. MetaQuip levert tegen een kleine meerprijs een volledig voor geïnstalleerde computer.

Servo motoren

Indien u veel ronde voorwerpen in acrylaat gaat snijden dan kan het voorkomen dat de stappen van de stappenmotoren in het snijresultaat te zien zijn, in de meeste gevallen is dit niet of nauwelijks zichtbaar, maar MetaQuip biedt de optie om uw CO2 laser machine met servo motoren uit te rusten, hierbij is dat effect niet aanwezig.

Photograv graveersoftware

Indien u veel wilt gaan graveren dan is Photograv een goede investering. Het maakt het omzetten van een plaatje naar een bestand dat geoptimaliseerd is voor een perfecte gravering kinderlijk eenvoudig.

Absoluut gepositioneerd werken

In de grafische industrie komt het regelmatig voor dat drukproces en uitsnijdingen nauwkeurig op elkaar zijn uitgelijnd. Normaal werken CO2 lasers met een relatieve positionering. MetaQuip machines kunnen aangepast worden om ook absoluut mee te kunnen werken.

Kies laservermogen en lens

Laservermogen

Normaal wordt gekozen voor een 20W uitvoering tenzij er alleen heel lichte materialen mee gegraveerd hoeven te worden dan kan 10W ook al voldoende zijn.
Wanneer u harder materiaal wilt graveren of een diepere gravering nodig is dan is er een mogelijkheid om een hoger laservermogen (30 of 50W) te kiezen.

Lens / werkoppervlak

U kunt kiezen voor verschillende lenzen waardoor een werkoppervlak van 10x10cm, 15x 15 cm of 20x20cm ontstaat. Echter hetzelfde vermogen wordt wel verdeelt over een groter oppervlak. Met een eenvoudige test op uw materiaal kan de juiste configuratie eenvoudig worden bepaald.

Opties

Rotatie tafel

Ronde voorwerpen graveren, zoals bijvoorbeeld ringen of metalen buizen, is mogelijk met de optionele rotatie tafel uitbreiding. Hiermee kunt uw ronde voorwerpen eenvoudig plaatsen en worden deze automatisch onder de laser gedraaid zodat de plaats waar de laser werkt altijd goed in focus staat.

Industriële luchtfilters voor het afvoeren van laserdampen

Laser machines verdampen materiaal tijdens het lasersnijden of lasergraveren. Hierbij komen rook, stinkende of giftige dampen vrij. Het is noodzakelijk dat deze dampen veilig afgevoerd worden. Alle machines worden met een zware industriële afzuigventilator geleverd. Via een slang (100mm diameter) worden de dampen in de machine afgezogen en aan het andere eind van de slang uitgeblazen. In veel gevallen is het aan te raden om een industrieel luchtfilter te gebruiken. Lees meer over industriële luchtfilters…

Keuzehulp lasermachines was last modified: april 1st, 2017 by Coen Lauwerijssen