Onderhouds-en service kosten van een laser machine


Wat zijn de kosten voor het onderhoud van mijn CO2 lasermachine? Een veel gestelde vraag waar MetaQuip graag uitleg over geeft. CO2 lasermachines hebben diverse onderdelen welke onderhouden en vervangen dienen te worden. De meestvoorkomende en belangrijkste om rekening mee te houden zijn:

  • Laserbron (glasbuis)
  • Spiegels en lenzen
  • Bewegende delen

Laserbron - Glasbuizen

Over glasbuizen doen veel wilde verhalen de ronde, met levensduur claims van 1.000 tot 10.000 uur. Alle hebben een kern van waarheid, echter meestal worden de condities waaronder deze claims gelden niet vermeld. Leveranciers van de glasbuizen testen de buizen met een continue belasting van 80% van het maximale vermogen en met een ideale waterkoeling die altijd een 20-25˚C heeft. Helaas zal in praktijk de situatie anders zijn; meer of minder vermogen en veel vaker aan en uit, denk bijvoorbeeld aan graveren. Het is daarom verstandiger om met een kortere levensduur-verwachting te rekenen wanneer de onderhoudskosten van de lasermachine bepaald worden.

 
Spiegels en lenzen reinigen van een laser machine

Spiegels & Lenzen

Spiegels en lenzen zullen regelmatig moeten worden gereinigd. Over tijd zullen er helaas toch altijd vlekken en beschadigingen optreden waardoor u de spiegel of lens dient te vervangen. Lenzen en spiegels in optimale conditie zorgen er altijd voor dat zo veel mogelijk van de laser bundel (en vermogen) ook daadwerkelijk bij het werkstuk aankomt en verhoogd de reproduceerbaarheid tijdens het snijden. MetaQuip levert een speciale schoonmaakset voor spiegels en lenzen.

Bewegende onderdelen

De bewegende delen raken altijd over de tijd vervuilt. Vet “verzuurd” door de opname van de dampen die vrijkomen. Sommige materialen slaan direct neer op de “koude” machine delen. Dit dient dus met regelmaat te worden gereinigd. MetaQuip heeft hiervoor, in overleg met een specialist, een reinigingsset voor bewegende delen samen gesteld. Zo blijven de bewegende delen schoon en functioneren optimaal.

Samenvattend

Kortom, op tijd een nieuwe laserbuis, af en toe een spiegel en/of lens vervangen en de materialen om de machine te reinigen. Al deze zaken kosten geld. Wanneer u als stelregel neemt dat u per uur dat u met de machine werkt €2,- apart zet, dan ondervangt u al deze kosten over de tijd heen. En hebt u altijd de middelen voor handen om uw machine tiptop in orde te houden.

Welke onderhoudsservices levert MetaQuip?

Bij aanschaf van uw MetaQuip laser machine kunt u ook een servicecontract of onderhoudscontract afsluiten.
In een servicecontract kunt u een bepaalde response tijd met MetaQuip afspreken, zodat u zekerheid heeft dat uw machine snel weer operationeel is. 
Met een onderhoudscontract komt een MetaQuip service monteur eenmaal per jaar bij u langs om uw machine te controleren, schoon te maken zodat deze ook na langere tijd in topvorm blijft.

Onderhouds-en service kosten van een laser machine was last modified: januari 5th, 2019 by Coen Lauwerijssen