+31 40 8080 193   +31 40 8080 193

Verschil fiber en CO2 laser voor lasergraveren van metalen

In dit artikel beschrijven we het verschil fiber en CO2 laser voor het lasergraveren van metalen. Beide oplossingen werken met verschillende golflengtes waardoor er ook verschillende resultaten ontstaan. Hier gaan we dieper in op de mogelijkheden van fiber en CO2 laser voor lasergraveren van metalen.

Fiber lasers worden ingezet voor metaal lasergraveren 

In deze blog gaan we dieper in op het verschil fiberlaser en CO2 laser voor het laser graveren van metalen omdat wij regelmatig de vraag krijgen met welke laser je metalen kunt graveren of markeren. In principe is dit alleen met een fiber laser. Deze heeft een golflengte die 10x kleiner is dan de CO2 en hierdoor geschikt is om meeste metalen te graveren. Aluminium, staal, roestvast staal, titanium, goud, zilver, messing en andere legeringen die uit deze materialen bestaan kunnen met een fiber direct worden gelaserd.

Metaal lasergraveren met een CO2 laser machine

Echter als je de metalen behandeld kun je tot op zekere hoogte met een CO2 laser een metaal “laseren”. Het metaal zelf zal niet daadwerkelijk veranderen van kleur of structuur, maar de aangebrachte oppervlaktelaag kan worden weggehaald. Voorbeelden hiervan zijn gelakte en geanodiseerde materialen. Aluminium is verkrijgbaar in vele kleuren geanodiseerd. Het is mogelijk de anodiseer laag weg te halen, maar het vrijgekomen aluminium zal niet glimmend maar dof grijs worden.

Verschil in resultaat fiber laser en CO2 laser machine

In de foto’s is goed te zien wat het resultaat is van graveren met een fiber laser of met een CO2 laser. De CO2 kan een blanke anodiseer laag wel wat donker maken, maar niet veel, maar verf of anodiseerlagen kunnen goed verwijderd worden. Een fiber laser kan fijnere details (hogere resolutie) aanbrengen waardoor lijnen dunner zijn en het ook mogelijk is om datamatrix en QR codes aan te brengen. Tevens is een fiber laser sneller. Voor dit voorbeeld heeft de fiber laser een tijd van ongeveer 80 seconden nodig terwijl de CO2 laser een dikke 20 minuten nodig heeft.

Conclusie – fiber laser voor kwaliteit en snelheid 

Kortom, je kunt met CO2 geen metalen graveren, maar wel oppervlakte lagen van metalen verwijderen. Als de details klein dienen te zijn en tijd voor de markering kritisch is, dan raadt MetaQuip aan om eens een fiber laser te komen testen. MetaQuip biedt fiber lasers aan als standalone machines maar ook klant specifieke oplossingen, van bron tot complete mechanisatie. We zoeken met u naar een passende machine die past op uw probleem, voor ons de uitdaging en voor u een oplossing.

fiber-laser-co2-laser-geanodiseerd-aluminium-detail

Verschil fiberlaser en CO2 laser op geanodiseerd aluminium

Verschil fiber laser en co2 laser geanodiseerd aluminium

Links fiberlaser, rechts CO2 laser – hoger contrast met fiberlaser

fiber-laser-co2-laser-machine-geanodiseerd-aluminium-45deg

Links fiberlaser, rechts CO2 laser – hogere resolutie met fiberlaser

fiberlaser-co2laser-gelakt-aluminium

Verschil fiberlaser en CO2 laser op gelakt aluminium

Verschil fiberlaser en CO2 laser op blank aluminium – resultaat CO2 laser

Verschil fiberlaser en CO2 laser op blank aluminium – resultaat fiberlaser

Meer informatie

Meer informatie over de verschillende laser graveer machines en mogelijkheden. Ga naar de laser graveermachines overzichtspagina…
Voor meer informatie over metaal graveren kijk ga naar de fiberlaser overzichtspagina…