+31 40 8080 193   +31 40 8080 193

Hout lasersnijden en hout lasergraveren

Voor multiplex, MDF, balsahout en vele andere soorten hout

MetaQuip lasers zijn uitermate geschikt voor lasersnijden en lasergraveren van hout. Voor bijvoorbeeld speelgoed, decoratieve artikelen, artistieke bewerkingen, souvenirs, kerstdecoraties, cadeaus, architectuur modellen en meubelmakers.

Geschikte houtsoorten voor lasersnijden

Onderstaande materialen zijn geschikte houtsoorten voor lasersnijden en natuurlijk ook voor het lasergraveren van hout.

  • Fineerhout Massief hout
  • Balsahout Beukenhout
  • Elzenhout Fijn hout
  • Cederhout Echt hout
  • MDF
  • Massief timmerhout
  • Natuurlijk hout

Hoe werkt hout lasergraveren en hout lasersnijden?

Hout lasersnijden of hout lasergraveren heeft een erg hoge verwerkingssnelheid. Patronen worden met grote precisie afgebeeld of gesneden. Een keer, 10 keer of 100.000 keer. De laser verbrand heel lokaal het hout, wat hele gladde randen oplevert. Wel is er wat roetaanslag op de randen maar dat kan door de juiste voorbereiding eenvoudig worden vermeden of achteraf goed worden weggehaald. Houtsnij lasers van MetaQuip kunnen de meest complexe objecten en patronen uitsnijden of graveren. Bij lasersnijden van hout of lasergraveren worden geen spaanders geproduceerd zoals bij zagen van hout of CNC frezen. 3D bewerkingen daarentegen zijn lastiger te realiseren omdat de laser normaal gesproken helemaal door het (plaat) materiaal snijdt.

Triplex-lasergraveren-lasersnijden-bekerhouder-metaquip
Lasersnijden van hout (triplex) en lasergraveren
Triplex-populieren-lasergraveren-close-up
Lasergraveren van hout met CO2 laser machine

Offerte, demonstratie of uw eigen materiaal proberen? 

U bent van harte welkom om te kijken of lasertechnologie een geschikte oplossing is voor uw snij toepassing of applicatie. Neem uw digitale ontwerp of materiaal mee tijdens een demonstratie en we kunnen ter plekke het resultaat bekijken. U kunt het natuurlijk ook opsturen.

Hoe werkt hout lasersnijden?

U maakt een digitaal ontwerp van wat u uitgesneden wilt hebben. Dit bestand leest u in de laser machine. Vervolgens plaatst u het materiaal en start u het laser proces. Hoe hoger het vermogen en hoe lager de snelheid des te dikker het materiaal is dat u kunt snijden. Vandaar dat we voor snijden van dikker materiaal een hoger laservermogen adviseren. Als de snelheid te langzaam is kan de snijrand gaan smelten en verbranden dus een te lage snelheid is niet aan te raden.

Lasermachines geven uw flexibiliteit om snel verschillende ontwerpen te lasersnijden.

Hout modelbouw lasersnijden met CO2 laser machine. Lasersnijden hout.

Hoe werkt hout lasergraveren?

Lasergraveren van hout wordt ook met een CO2 laser gedaan, maar met een veel lager vermogen, zodat alleen de toplaag verruwt/verkleurd of plaatselijk wordt weggebrand. De gravering is bij de meeste houtsoorten wat donkerder dan de omgeving waardoor dit goed te zien is. Ook het net mogelijk om na het graveren de gravering in te kleuren.

Voor lasergraveren is dus een laag vermogen nodig. Lasermachines met een hoog laservermogen zijn niet precies in te stellen bij de lage laservermogens en daarom minder geschikt voor het lasergraveren van hout.

U maakt een vector tekening, logo of ontwerp met een grafisch programma wat u vervolgens naar de laser machine stuurt. U plaatst het materiaal en start het laser proces. Afhankelijk van de complexiteit en grootte van de afbeelding heeft u binnen 5-45 minuten uw gravering. Met een CO2 galvo machine is deze tijdsduur factoren terug te brengen, wat voor seriematig werk interessant kan zijn.

Hout lasergraveren met hoge resolutie CO2 laser lens. Lasergraveren hout.
Lasergraveren met hoge resolutie CO2 laser lens

Brandt hout tijdens het lasersnijden?

In de snijspeling van het materiaal, zal de laser een temperatuurstijging produceren die hoger is dan de sublimatietemperatuur van het hout. De “plotselinge damp” ofwel sublimatie houdt in dat het hout zichtbaar is in de vorm van damp dat ontsnapt in een snel tempo. Deze damp vervoert ook de ontstane warmte weg van het hout. Zodoende, is er relatief lage thermische belasting op het materiaal vlakbij de snijspeling. Door nauwkeurig scherpstellen en selecteren van geschikte optieken en door het verschaffen van perslucht, kunnen hoge kwaliteitssneden geproduceerd worden. De bruine snijranden kunnen vaak effectief gebruikt worden in het design.

Kan elk soort hout gesneden of gegraveerd worden met de laser?

Omdat hout een natuurlijk materiaal is, moet de lasergebruiker verschillende kenmerken in acht nemen, zoals de dichtheid en de hars van het hout. Zachte houtsoorten, zoals balsahout, vereisen een lagere laserkracht en kunnen gesneden worden met een hogere snelheid. Hard hout, als voorbeeld van dichte houtsoorten, vereist een hogere laserkracht. Bij het werken met MDF, wat bestaat uit gelijmde houtvezels, raaden wij gebruik van perslucht aan.

Moet ik het materiaal bevestigen aan het werkvlak?

Nee. De laser oefent geen druk uit op het hout gedurende het proces; klemmen of elke andere vorm van bevestigen is daarom niet nodig. U hoeft enkel het werkstuk in te voeren en het laserproces te starten. Dit bespaart tijd en geld tijdens de voorbereiding van het materiaal. In tegenstelling tot het frezen van hout, hierbij moeten de planken in positie worden geklemd en vaak ook bevestigd worden middels een vacuüm.

Bewerken van hout met CO2 laser machines

Voor het snijden van hout, leer, en een groot aantal kunststoffen heeft u een CO2 laser machine nodig. Belangrijke zaken om rekening mee te houden zijn: wat is de maximale grootte van het object dat ik uit wil snijden, dat bepaald de grootte van uw werkblad en wat is de maximale dikte die gesneden moet worden dat bepaald het laservermogen dat u nodig heeft.

CO2 laser machine productie
CO2 productie laser machine

Lasersnijden van grote platen hout

Voor het lasersnijden (en soms ook lasergraveren) van grote platen hout heeft MetaQuip de zogenaamde portaal laser machines. Deze worden vaak gebruikt voor wat dikker plaatmateriaal en hebben dus een hoger laservermogen en zijn beschikbaar in verschillende afmetingen.

Portaal-laser-machine-bewerken-grote-platen
CO2 portaal laser machine

Productiematig hout lasergraveren

Het is mogelijk om grotere series te maken met een CO2 LITE of productie machine, echter de laserkop scant daarbij het volledige object helemaal af. Dit kost tijd. Voor seriematig plaatsen van logo’s kleinere afbeeldingen wordt meestal gewerkt met een CO2 galvo machine. Deze heeft geen bewegende delen en maakt gebruik van een metaalbuis wat een langere uptime garandeert. Grootste voordeel is de extreem hoge graveersnelheid. Hout lasergraveren in grote volumes.

CO2 galvo laser graveer machine
Gravering van bamboe telefoonhoesjes met Galvo CO2 laser machine