+31 40 8080 193   +31 40 8080 193

Beoordelen snijkwaliteit metaal lasersnijder

Beoordelen snijkwaliteit metaal lasersnijder is niet moeilijk als je weet naar je moet kijken. Hieronder geven we een aantal punten die je mee kunt nemen in de beoordeling van de kwaliteit.

De kwaliteit van de snijkwaliteit hangt voornamelijk af van de kwaliteit van de lasersnijmachine. Hierdoor is het beoordelen van de snijkwaliteit de meest directe manier is om de kwaliteit van lasersnijapparatuur te testen.

Snijsnelheid & snijkwaliteit

De meeste nieuwe klanten voor een metaal lasersnijmachine, vragen meestal om een aantal proeven van lasersnijden met de lasersnijmachine te zien. De snijsnelheid van de lasersnijapparatuur is waar de klant zich op moet concentreren, daarnaast moet hij zich ook richten op de snijkwaliteit van het proefstuk.

Hoe controleer je de kwaliteit van het lasersnijden en waar moet je op letten?

Beoordelen snijkwaliteit fiber laser snijmachine
Metaal gesneden met een fiber laser metaalsnijder

Bepalen snijkwaliteit metaal lasersnijder

Ruwheid

Het lasersnij proces vormt verticale lijnen. De diepte van de lijn bepaalt de ruwheid van het snijvlak. Hoe lichter de lijn, hoe gladder het snijproces.

Ruwheid heeft niet alleen invloed op het uiterlijk van de rand, maar ook op de wrijvingseigenschappen. In de meeste gevallen moet de ruwheid zo klein mogelijk zijn, dus hoe lichter de lijnen zijn, hoe hoger de snijkwaliteit.

Meer informatie over ruwheid

Oppervlakte ruwheid van laser snijden van metaal
loodrecht-metaal-lasersnijden

Loodrechtheid

Als de plaatdikte groter is dan 10 mm, is de verticale snijkant erg belangrijk. De laserstraal divergeert verder van de focusafstand waardoor de snijbreedte wordt vergroot naar boven of naar beneden ten opzichte van de focuspositie.

De snijkant wijkt enkele millimeters af van de verticale lijn. Hoe meer verticaal de rand, hoe hoger de snijkwaliteit.

Braamvorming

Braamvorming is een zeer belangrijke invloed factor die de kwaliteit van het lasersnijden bepaalt. Voor het verwijderen van bramen is extra nabewerking nodig. De mate en de hoeveelheid braamvorming zijn dus de meest intuïtieve factoren bij het beoordelen van de snijkwaliteit.

Overige factoren voor beoordelen snijkwaliteit metaal lasersnijder

Hieronder nog een aantal vaak meer secundaire effecten die ook meegenomen kunnen worden in het beoordelen van de snijkwaliteit van een fiber laser.

Snijbreedte van de laser

De snijbreedte heeft in het algemeen geen invloed op de snijkwaliteit, behalve wanneer het werkstuk exact en repeterend op maat moet zijn. Wanneer de plaatdikte toeneemt, zal ook de snijbreedte toenemen.

Om dezelfde hoge precisie te garanderen, ongeacht de breedte van de incisie, moet het materiaal van het werkstuk in de lasersnijder constant zijn.

Thermische zone

Bij lasersnijden wordt het gebied nabij de lasersnede verwarmd. Tegelijkertijd verandert lokaal de structuur van het metaal. Sommige metalen zullen bijvoorbeeld uitharden. Het thermische invloed gebied verwijst naar de diepte van het gebied waar de interne structuur verandert.

Lijnen

Bij het op hoge snelheid snijden van dikke platen zal het gesmolten metaal niet in de lasersnede onder de verticale laserstraal verschijnen, maar aan het einde van de laserstraal naar buiten worden gespoten.

Hierdoor ontstaan ​​gebogen lijnen aan de snijkant en volgen de lijnen de bewegende laserstraal.

Om dit probleem op te lossen, kan het verminderen van de lasersnelheid aan het einde van het snijproces de vorming van deze lijn aanzienlijk verminderen.

Meer weten over MetaQuip’s fiber laser metaalsnijders?

Snijkwaliteit is voor al onze machines uitermate belangrijk aangezien het de hoofdfunctie van onze metaalsnijders is. Hier vindt u het volledige portfolio metaalsnijders.