+31 40 8080 193   +31 40 8080 193

Laser graveermachine metaal

Laser graveermachine metaal: Ontdek de perfecte machine voor nauwkeurige metaalgravures

Als u op zoek bent naar een manier om nauwkeurige en indrukwekkende gravures op metaal te maken, is het gebruik van een laser graveermachine de perfecte oplossing. Met geavanceerde technologieën en specifieke functies stelt een laser graveermachine voor metaal u in staat om prachtige ontwerpen en markeringen op verschillende metalen materialen te realiseren. Hier laten we u zien waar u op moet letten bij het kiezen van de juiste laser graveermachine voor metaal en hoe u het meeste uit deze innovatieve technologie kunt halen.

Fiber laser graveermachine metaal XL - Close-up

Laser graveermachine metaal – uitgebreide graveermogelijkheden op metaal

Een laser graveermachine voor metaal biedt een breed scala aan graveermogelijkheden op verschillende metalen oppervlakken. Of het nu gaat om roestvrij staal, aluminium, koper, messing of andere metalen, de lasergraveertechnologie maakt het mogelijk om gedetailleerde gravures, markeringen en zelfs 3D-effecten te creëren. U kunt tekst, logo’s, afbeeldingen en complexe ontwerpen nauwkeurig en permanent op metalen materialen graveren. De mogelijkheden zijn eindeloos en de resultaten zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Meer algemene informatie over lasergraveren op wiki.

Laser graveermachines voor metaal te graveren – fiberlasers

Bij het graveren van metaal wordt over het algemeen een fiberlaser gebruikt vanwege zijn vermogen om nauwkeurige en diepe gravures te maken. Een fiberlaser maakt gebruik van een optische vezel als lasermedium, waardoor het licht efficiënter kan worden gegenereerd en geconcentreerd. Dit resulteert in een krachtige laserstraal die geschikt is voor het graveren van diverse metalen materialen.

Er zijn twee belangrijke typen fiberlasers die worden gebruikt voor metaalgravures: de gewone fiberlaser en de MOPA fiberlaser.

Gewone Fiberlaser

Een gewone fiberlaser produceert een continue laserstraal, ook wel bekend als CW (Continuous Wave) laser. Deze lasers werken op een enkele golflengte en hebben een hoge piekvermogen, wat resulteert in uitstekende graveer kwaliteit en snelheid. Ze zijn ideaal voor het graveren van metalen zoals staal, roestvrij staal, aluminium, koper en messing. Gewone fiber lasers bieden een goede algehele prestatie en betrouwbaarheid voor metaalgravures.

MOPA Fiberlaser

MOPA staat voor Master Oscillator Power Amplifier. Een MOPA fiberlaser is een geavanceerde variant van de gewone fiberlaser. Het belangrijkste verschil is dat een MOPA-laser de mogelijkheid heeft om de puls duraties en de frequentie van de laserstraal nauwkeurig aan te passen. Dit betekent dat een MOPA-laser meer controle heeft over de pulsenergie en de pulsduur, wat voordelen biedt bij het graveren van bepaalde metalen.

Voordeel van MOPA fiberlasers

Kort samengevat, terwijl een gewone fiberlaser uitstekende prestaties levert voor algemene metaalgravures, biedt een MOPA fiberlaser meer flexibiliteit en precisie bij het graveren van specifieke metalen en het beheersen van de gravure kleur. De keuze tussen beide hangt af van de specifieke vereisten van uw toepassing en het type metaal dat u wilt graveren.

Het voordeel van een MOPA fiberlaser is dat het meer flexibiliteit biedt in het graveren van verschillende metalen, vooral materialen met een gevoelige oppervlakte kleuring, zoals geanodiseerd aluminium of roestvrij staal. Door de puls duraties te wijzigen, kan een MOPA-laser de warmte-invloed op het metaal beter beheersen en zo meer controle hebben over de gravurekleur en de mate van oppervlakteverandering.

Meer over MOPA
MOPA markeer laser machine lasergraveren in kleur

Belangrijke factoren bij het kiezen van een laser graveermachine metaal

 1. Vermogensniveaus: Metaalgravures vereisen over het algemeen een laser graveermachine met een hoger vermogensniveau om door het harde oppervlak te kunnen snijden. Zorg ervoor dat de machine die u kiest voldoende vermogen heeft om de gewenste metaaldiktes en graveerdieptes te bereiken.
 2. Laserbron: Fiberlasers worden vaak gebruikt voor het graveren van metaal vanwege hun hoge energie-efficiëntie en vermogen om nauwkeurige resultaten te leveren. Controleer of de laser graveermachine die u overweegt een betrouwbare en krachtige fiberlaserbron heeft.
 3. Graveeroppervlakte: Let op de grootte van het graveeroppervlak, omdat dit van invloed kan zijn op de afmetingen van de metalen objecten die u kunt graveren. Kies een machine met een graveertafel die groot genoeg is om aan uw behoeften te voldoen.
 4. Software en bedieningsgemak: Een intuïtieve en gebruiksvriendelijke software-interface is essentieel om het graveren op metaal te vergemakkelijken. Zorg ervoor dat de laser graveermachine wordt geleverd met software die u in staat stelt om gemakkelijk ontwerpen te maken, parameters aan te passen en de graveerinstellingen te beheren.
 5. Koelsysteem (indien van toepassing): Lasergraveermachines genereren warmte tijdens het graveerproces, dus een efficiënt koelsysteem is belangrijk om de machine optimaal te laten functioneren. Zorg ervoor dat de machine is uitgerust met een betrouwbaar koelsysteem om de levensduur van de laserbron te verlengen en de kwaliteit van de graveerresultaten te behouden.
 6. Luchtfiltering: Bij het lasergraveren van metalen wordt het metaal verdampt en komt als hele kleine deeltjes in de lucht terecht. Dit is erg schadelijk wanneer deze laserdampen worden ingeademd. Zorg dat er altijd een goede luchtfiltering bij uw fiberlaser wordt meegeleverd zodat u, uw operator of andere personen die regelmatig in de buurt van de fiberlaser zijn gezond blijven.

Voordelen van een laser graveermachine metaal graveren

 • Hoge precisie: Lasergraveermachines bieden ongeëvenaarde precisie bij het graveren op metaal. U kunt fijne details, dunne lijnen en complexe patronen bereiken met uiterste nauwkeurigheid.
 • Duurzaamheid: Met de juiste instellingen en parameters kunnen lasergravures op metaal zeer duurzaam en bestand zijn tegen slijtage, corrosie en vervaging.
 • Snelle en efficiënte gravures: Lasergraveermachines kunnen snel gravures maken op metaal, waardoor u efficiënt kunt werken en de productiviteit kunt verhogen.
 • Veelzijdigheid: Naast het graveren van tekst en afbeeldingen, kunt u met een laser graveermachine voor metaal ook markeringen, seriële nummers en barcodes aanbrengen.
 • Geen contactgravure: De lasergraveer technologie maakt contactloos graveren mogelijk, waardoor er geen fysiek contact is tussen het gereedschap en het metaaloppervlak, waardoor er minder kans is op beschadigingen.
 • Minimale materiaalverspilling: Lasers graveren zeer precies, waardoor er minimale materiaalverspilling is. Dit maakt het kostenefficiënt en milieuvriendelijk.

Onderhoud en veiligheid

Bij het kiezen van een laser graveermachine metaal is het ook belangrijk om rekening te houden met onderhoud en veiligheidsaspecten. Zorg ervoor dat u bekend bent met de onderhoudsprocedures en vereisten van de machine, evenals met de veiligheidsmaatregelen die moeten worden genomen tijdens het gebruik ervan. Raadpleeg de handleiding en volg de instructies van de fabrikant voor optimale prestaties en veiligheid.

Toepassingen van laser graveermachines metaal graveren

Hier is een korte samenvatting van enkele toepassingen van laser graveermachines voor metaal:

 1. Personalisatie: Laser graveermachines voor metaal worden veel gebruikt voor het personaliseren van metalen voorwerpen, zoals sieraden, geschenken, trofeeën en naamplaatjes. Het graveren van initialen, namen, speciale berichten of ontwerpen voegt een persoonlijk tintje toe aan het metalen object.
 2. Industriële markering: Lasergravures op metalen onderdelen worden gebruikt voor industriële markeringen, zoals serienummers, streepjescodes, QR-codes en productidentificatie. Dit vergemakkelijkt traceerbaarheid, inventarisbeheer en kwaliteitscontrole in verschillende industrieën.
 3. Kunst en decoratie: Lasergravures op metaal bieden kunstenaars en ontwerpers de mogelijkheid om unieke en gedetailleerde kunstwerken te creëren. Van abstracte ontwerpen tot realistische afbeeldingen, lasergravures voegen een artistiek element toe aan metalen panelen, wanddecoraties, sculpturen en andere decoratieve objecten.
 4. Industriële fabricage: Laserg raveermachines metaal worden veel gebruikt in de industriële fabricage voor het markeren van producten, onderdelen en gereedschappen. Door nauwkeurige gravures te maken op metalen oppervlakken, kunnen fabrikanten hun merknaam, logo of technische informatie op een duurzame en professionele manier aanbrengen.
 5. Elektronica en printplaten: Lasergravures worden ook gebruikt in de elektronica-industrie voor het markeren van componenten, printplaten en behuizingen. Dit maakt identificatie, tracking en assemblage gemakkelijker en efficiënter.
 6. Medische toepassingen: In de medische sector worden laser graveermachines gebruikt voor het markeren van medische instrumenten, implantaten en prothesen. Dit zorgt voor traceerbaarheid en identificatie van medische apparaten tijdens gebruik en sterilisatieprocessen.

Deze toepassingen zijn slechts enkele voorbeelden van wat mogelijk is met laser graveermachines voor metaal. De veelzijdigheid, precisie en duurzaamheid van lasergravures maken ze geschikt voor verschillende industrieën en creatieve projecten.

Bekijk meer laser graveermachine metaal toepassingen

Conclusie

Het gebruik van een laser graveermachine voor metaal opent de deur naar onbegrensde mogelijkheden voor het maken van nauwkeurige en indrukwekkende gravures op verschillende metalen materialen. Door rekening te houden met belangrijke factoren zoals vermogensniveaus, laserbron, graveeroppervlakte, software en koelsysteem, kunt u de perfecte machine vinden die aan uw behoeften voldoet. Geniet van de voordelen van hoge precisie, duurzaamheid, efficiëntie en veelzijdigheid die een laser graveermachine voor metaal biedt. Ontdek de wereld van metaalgravures en creëer prachtige en unieke ontwerpen die indruk zullen maken.

MetaQuip’s laser graveermachine metaal portfolio

Neem contact met ons op voor meer informatie of om samen te kijken welke laser graveermachine metaal ideaal is voor uw toepassing. MetaQuip heeft een compleet laser graveermachine metaal portfolio om metalen te graveren van klein, handzaam en mobiel tot gesloten en maatwerk oplossingen.

MetaQuip Laser Graveermachines voor metaal