+31 40 8080 193   +31 40 8080 193

Leer lasersnijden en leer lasergraveren

Leer lasersnijden en leer lasergraveren met een CO2 laser machine

Leer is een organisch materiaal dat uitermate geschikt is om te bewerken met laser techniek. Leer lasersnijden en leer lasergraveren van leer gaat snel, flexibel en ook complexe patronen zijn snel te graveren of lasersnijden.

Leer bewerken met CO2 laser machine

Zowel echt leer als kunstleer is perfect te lasersnijden of te lasergraveren met een CO2 laser machine. Aangezien laserbehandeling een brandproces is zal het bewerkte stuk iets verruwen en donkerder van kleur worden. Bij lasersnijden is door een eenvoudige reiniging de snijrand weer schoon te maken. Bij het bewerken van leer zijn er in essentie twee soorten bewerkingen: lasersnijden van leer en lasergraveren van leer.

Leer lasersnijden

Leer is heel eenvoudig te snijden met een CO2 laser machine. U digitale ontwerp in vector formaat (bijvoorbeeld in Adobe Illustrator ai formaat of dxf formaat) kunt u direct in de laser machine inladen. Daarna is het een kwestie van materiaal plaatsen en het laser proces starten. Omstellen is een kwestie van een nieuw digitaal ontwerp inladen dus nauwelijks omsteltijden. De randen zullen zwart kleuren maar dit is eenvoudig te verwijderen door te reinigen. MetaQuip heeft oplossingen voor het uitsnijden van kleine objecten maar ook voor het bewerken en uitsnijden van grote ontwerpen.

Leer lasergraveren

Bij leer lasergraveren wordt afhankelijk van het ingestelde laservermogen de toplaag van het materiaal lokaal en heel precies verbrand / verdampt. Dit levert een donker (bruin) effect op en het materiaal verruwt enigszins. Zeker bij geverfd leer kunnen mooie effecten gecreëerd worden met hoog contrast. MetaQuip heeft CO2 laser graveer oplossingen voor enkelstuks of hoog volume productie. Ook bij het leer lasergraveren zijn de voordelen: mooie, natuurlijke gravering, snelheid, flexibiliteit en hoge precisie.

Leer geschikt voor lasersnijden / lasergraveren

Natuurlijk leer

Synthetisch leer / Kunstleer / Rexine

PU-leer

Suede leer

Opgeruwd leer

Microvezel

Lasersnijden en lasergraveren van leer
Lasersnijden en lasergraveren van leer
Leer lasersnijden
Motief uitgesneden met CO2 laser machine

Offerte, demonstratie of uw eigen materiaal proberen? 

U bent van harte welkom om te kijken of lasertechnologie een geschikte oplossing is voor uw leer toepassing of applicatie. Neem uw digitale ontwerp of materiaal mee tijdens een demonstratie en we kunnen ter plekke het resultaat bekijken. U kunt het natuurlijk op van opsturen.

Toepassingen voor leer lasersnijden of leer lasergraveren

Met lasertechnologie kunt u leer lasersnijden, leer markeren, graveren en leer perforeren op een zeer snelle en reproduceerbare manier, waardoor tijd en kosten worden bespaard. Met lasertechniek combineert u een hoge productiviteit met flexibiliteit.

Schoenen

Kleding

Meubilair

Tassen

Riemen

Portemonnees

Accessoires

Ambacht

Auto-interieurs

Voorbeelden van leer lasergraveren en leer lasersnijden

Lasergraveren van leer met CO2 laser
Leren tas lasergraveren
Leer lasergraveren
Portemonnee lasergraveren
Leer lasergraveren
Armbandje in leer lasergraveren en lasersnijden

Soorten bewerkingen in leer met CO2 laser machines

Lasersnijden van leer

Met lasertechniek kunt u leer perfect geometrieën en vormen uitsnijden. Schone randen.

Lasergraveren van leer

Met CO2 laser machines kunt u snel hoogwaardige graveringen en markeringen maken in leer.

Laser perforeren van leer

Met CO2 laser techniek kunt u perfect micro-holes aanbrengen in leer.

Welke ontwerpen kunnen in leer gemaakt worden?

Zowel lasergraveren als ook lasersnijden van leer gaat met hele hoge precisie. Daarom zijn vrijwel alle ontwerpen te realiseren met de laser. Lasersnijden is een brandproces dus bij extreem dunne figuren moet eerst even gecontroleerd worden hoe het resultaat eruit ziet. Hoe meer detail en hoe groter het met name te lasergraveren oppervlak des te langer het laser proces zal duren.

Wat zijn de voordelen in vergelijking tot de conventionele snijprocessen?

Lasersnijden van leer is een contactloos en gereedschapsloos proces. Er is geen contact gedurende het lasersnij proces. Hierdoor is er ook geen sprake van het kromtrekken. De laserstraal laat het materiaal smelten, waarna schone en gladde snedes het resultaat zijn. De snijranden en het graveer oppervlak zullen over het algemeen wel donkerder van kleur zijn. Voordeel is dat er geen messen zijn die bot kunnen worden.

  • Laserbewerking is contactloos en levert consistente resultaten zonder slijtage zonder materiële vervorming.
  • De laserstraal smelt het materiaal en produceert perfect schone en afgedichte randen op het oppervlak van het leer.
  • Randen gesneden met laser zijn altijd nauwkeurig en er is geen extra afwerking nodig.
  • Voor complexe geometrieën is lasersnijden sneller en nauwkeuriger dan snijden met een mes.
  • Markeringen die met een laser op leer worden gegraveerd zijn permanent, scherp en zeer nauwkeurig. Daarnaast zijn ze immuun voor slijtage, krassen of vervaging door zonlicht.

Bewerken van leer met CO2 laser machines

Voor het snijden van hout, leer, en een groot aantal kunststoffen heeft u een CO2 laser machine nodig. Belangrijke zaken om rekening mee te houden zijn: wat is de maximale grootte van het object dat ik uit wil snijden, dat bepaald de grootte van uw werkblad en wat is de maximale dikte die gesneden moet worden dat bepaald het laservermogen dat u nodig heeft.

CO2 laser machine productie
CO2 productie laser machine

Grote lappen en rollen (kunst) leer lasersnijden

Voor het lasersnijden (en soms ook lasergraveren) van grote lappen leer heeft MetaQuip de zogenaamde portaal laser machines. Deze worden vaak gebruikt voor wat grotere lappen leer en zijn beschikbaar in verschillende afmetingen.

Portaal-laser-machine-bewerken-grote-platen
Portaal CO2 laser machine

Productiematig leer lasergraveren

Het is mogelijk om grotere series leer te lasergraveren met een CO2 LITE of productie machine, echter de laserkop scant daarbij het volledige object helemaal af. Dit kost tijd. Voor seriematig plaatsen van logo’s kleinere afbeeldingen wordt meestal gewerkt met een CO2 galvo machine. Deze heeft geen bewegende delen en maakt gebruik van een metaalbuis wat een langere uptime garandeert. Grootste voordeel is de extreem hoge graveersnelheid.

Leren riem lasergraveren met CO2 galvo laser

Een voorbeeld van productiematig lasergraveren: leren riemen lasergraveren met een CO2 galvo laser machine. Denk aan uw eigen logo, het personaliseren van riemen, het aanbrengen van een afbeelding of patroon over de gehele riem. De beperking is puur uw eigen creativiteit.

Leer lasergraveren
Leren riem lasergraveren met CO2 galvo laser