+31 40 8080 193   +31 40 8080 193

Lasermachine kiezen met lasermachine keuzehulp

MetaQuip helpt u op weg met de lasermachine keuzehulp

Bij MetaQuip krijgen we vaak de vraag welke laser machine het meest geschikt is voor een bepaalde toepassing. Natuurlijk helpen we u graag persoonlijk met het maken van de juiste keuze door de machines werkend te laten zien. Volgens ons krijgt u dan de beste indruk van de mogelijkheden en ook wat er niet mogelijk is. Deze lasermachine keuzehulp helpt u op weg met de eerste grove stappen voor het kiezen van de juiste machine. We hebben een aantal veel voorkomende scenario’s uitgesplitst zodat het u mogelijk helpt. Mocht het u niet duidelijk zijn, zijn we er natuurlijk om u verder te helpen. U kunt kiezen voor een snelle keuzehulp en een meer uitgebreide keuzehulp.

Snelle lasermachine keuzehulp

Selecteer lasermachine op basis van materiaal en soort bewerking

1. Welk materiaal wilt u bewerken?

Iedere keuze begint met het soort materiaal wat u wilt gaan bewerken:

 • Metalen 
 • Niet metalen

Beide worden bewerkt met een andere golflengte. Kies in de afbeelding hiernaast de kolom niet metalen of metalen.

2. Soort laser bewerking?

Welke soort laserbewerking bent u voornamelijk in geïnteresseerd? Wilt u voornamelijk gaan:

 • Lasersnijden
 • Lasergraveren / markeren
 • Laser lassen

Met standaard CO2 lasers kunt u zowel lasersnijden als lasergraveren. In het keuzeoverzicht staan alleen de meest voorkomende laser machines. Voor speciale toepassingen zijn vaak maatwerk oplossingen beschikbaar. Informeer naar de mogelijkheden.

MetaQuip lasermachine keuzehulp

Uitgebreide lasermachine keuzehulp

Hierbij een meer uitgebreide versie van de keuzehulp en de voorbereidingen die u moet treffen voor aanschaf.

Materiaal soort dat u wilt gaan bewerken

Organische materialen

Snijden en/of graveren van materialen als acrylaat, kunststof, hout, leer, karton, papier, textiel enzovoort?

Soort materiaal – metalen

Laser graveren en/of markeren van metalen, zoals roestvast staal, ijzer, aluminium, goud, zilver, titanium?

CO2 laser machine – lasersnij en lasergraveermachine

CO2 Lasersnij machine EN lasergraveermachine

CO2 lasers zijn perfect geschikt voor het lasergraveren van een groot aantal materialen, zoals acrylaat / kunststof, leer, karton en glas. De volledige materiaal lijst vindt u hierLasersnijden van een groot aantal materialen is ook mogelijk denk hierbij aan acrylaat, leer, karton, textiel enzovoorts.
CO2 lasers worden door MetaQuip compleet geleverd om meteen te kunnen beginnen.

Voorbereidingen:

 • Plaats voor de laser machine
 • Opmeten breedte van deuren en ramen
 • Standaard 1 fase 230Vac stopcontact
 • Luchtafvoer naar buiten voor de vrijkomende gassen en dampen. Let op: indien u niet naar buiten kunt afvoeren is het gebruik van een industriële luchtfilter een must have!

Fiberlaser machines

Fiberlasers zijn perfect geschikt om in alle metalen een duidelijk zichtbare gravering te zetten. Een fiberlaser is duurder in aanschaf als een CO2 machine, heeft een hele hoge werk resolutie en plaatst een gravering in seconden. Ideaal voor seriematig productiewerk en serienummers.

Metaal lasersnijder

Lasersnijden van metalen is mogelijk met MetaQuip’s fibersnijders.

Metaal lasergraveren

Een fiberlaser voor lasergraveren werkt met een vaste kop met daarin spiegels. Daardoor bent u beperkt in de afmetingen die u in een keer kunt graveren: standaard is dit 100 x 100mm, en met een speciale lens is het ook mogelijk om oppervlakten van 200 x 200mm te graveren. Fiberlasers hebben weinig onderhoud nodig, werken stil en hebben geen waterkoeling nodig. MetaQuip levert standaard een industriële luchtfilter mee zodat u minimaal blootgesteld zult worden aan gevaarlijke metaaldampen.

Hobby of professionele inzet?

MetaQuip raadt de MQ6040 Lite aan voor thuisgebruik en hobbymatige inzet. Deze machine werkt met met een lagere snelheid en heeft geen automatische hoogte instelling zoals de productie machines.

Kies het werkoppervlak

Een belangrijke parameter is het werkoppervlak van de machine. Dit is de maximale grootte die u in een keer kunt snijden of graveren. Dit gaat in stappen omhoog:

 • 40 x 40cm
 • 50 x 30cm
 • 60 x 40cm
 • 100 x 60cm
 • 130 x 90
 • 150 x 90

Andere maten (nog veel groter) zijn ook mogelijk, maar dat gaat buiten de scope van deze keuzehulp. Zie ook de portaallasers..

Open of gesloten model?

Open model

Bij een open model is er geen afscherming tussen de operator en het laserlicht. Dit geeft maximale beweegvrijheid om ook grotere objecten snel te plaatsen (seriematig werk), maar u dient zelf laserveiligheidsmaatregelen te treffen (laserbrillen, correct inrichten van de ruimte en dergelijke). MetaQuip kan u daarin adviseren. MetaQuip heeft een open tafel model en een compacte uitvoering.


Portable fiberlaser

Gesloten model

Bij een gesloten model kan de laser pas aan wanneer de (sluif)deur helemaal gesloten is. Maximaal veilig zonder verdere maatregelen. Het gesloten model is er in een Desktop LITE, standaard desktop uitvoering, een productie serie met draaideur (schuifdeur optioneel) en een grote industriële uitvoering met schuifdeur genaamd productie XL serie.

Kies het benodigde laservermogen

Graveren kan al met 40W, voor snijden heeft u minimaal 60W of meer nodig. Dit is afhankelijk van de dikte van het materiaal wat u wilt snijden. Op basis van een eenvoudig experiment kan bepaald worden welk laservermogen voor uw toepassing nodig is. Snijden van dikkere materialen gaat snel naar de 80-100-130W.  Let op voor de levensduur van de laserbuis is het beter om deze tijdens normaal gebruik niet meer dan tot 80% van zijn vermogen te belasten.

Compleet geleverd

MetaQuip CO2 lasermachines worden compleet geleverd inclusief:

 • industriële waterkoeler
 • afzuigventilator
 • luchtcompressor
 • aanstuursoftware

MetaQuip’s desktop en productie machines worden standaard met een automatische hoogte instelling geleverd die ervoor zorgt dat de laser altijd perfect in focus is na het wisselen van materiaal. Ook het plaatsen van dikker materiaal is hiermee heel eenvoudig.

Normaal wordt gekozen voor een 20W uitvoering tenzij er alleen heel lichte materialen mee gegraveerd hoeven te worden dan kan 10W ook al voldoende zijn.
Wanneer u harder materiaal wilt graveren of een diepere gravering nodig is dan is er een mogelijkheid om een hoger laservermogen (30 of 50W) te kiezen.

Lens / werkoppervlak

U kunt kiezen voor verschillende lenzen waardoor een werkoppervlak van 10x10cm, 15×15 cm of 20x20cm ontstaat. Echter hetzelfde vermogen wordt wel verdeeld over een groter oppervlak. Met een eenvoudige test op uw materiaal kan de juiste configuratie eenvoudig worden bepaald.

Kies eventuele opties

Honeycomb bed

Als u veel kleine objecten gaat snijden of u heeft dun materiaal zoals textiel dan kan het handig zijn om een honeycomb bed te gebruiken die het object beter ondersteunt dan het standaard messenbed. Zie ook honeycomb.

Rotatie module

Indien u ronde voorwerpen (bijvoorbeeld glazen) wilt gaan graveren dan kan een rotatie module het overwegen waard zijn. Deze kan ook later nog op de machine geplaatst worden.

Aanstuur computer

Bij de CO2 laser machines wordt standaard geen aanstuur computer geleverd, natuurlijk wel de lasersoftware. MetaQuip levert tegen een kleine meerprijs een volledig voor geïnstalleerde computer.

Servo motoren

Indien u veel ronde voorwerpen in acrylaat gaat snijden dan kan het voorkomen dat de stappen van de stappenmotoren in het snijresultaat te zien zijn, in de meeste gevallen is dit niet of nauwelijks zichtbaar, maar MetaQuip biedt de optie om uw CO2 laser machine met servo motoren uit te rusten, hierbij is dat effect niet aanwezig.

Photograv graveersoftware

Indien u veel wilt gaan graveren dan is Photograv een goede investering. Het maakt het omzetten van een plaatje naar een bestand dat geoptimaliseerd is voor een perfecte gravering kinderlijk eenvoudig.

Absoluut gepositioneerd werken

In de grafische industrie komt het regelmatig voor dat drukproces en uitsnijdingen nauwkeurig op elkaar zijn uitgelijnd. Normaal werken CO2 lasers met een relatieve positionering. MetaQuip machines kunnen aangepast worden om ook absoluut mee te kunnen werken.

Rotatie tafel

Ronde voorwerpen graveren, zoals bijvoorbeeld ringen of metalen buizen, is mogelijk met de optionele rotatie tafel uitbreiding. Hiermee kunt uw ronde voorwerpen eenvoudig plaatsen en worden deze automatisch onder de laser gedraaid zodat de plaats waar de laser werkt altijd goed in focus staat.

Industriële luchtfilters voor het afvoeren van laserdampen

Laser machines verdampen materiaal tijdens het lasersnijden of lasergraveren. Hierbij komen rook, stinkende of giftige dampen vrij. Het is noodzakelijk dat deze dampen veilig afgevoerd worden. Alle machines worden met een zware industriële afzuigventilator geleverd. Via een slang (100mm diameter) worden de dampen in de machine afgezogen en aan het andere eind van de slang uitgeblazen. In veel gevallen is het aan te raden om een industrieel luchtfilter te gebruiken.