+31 40 8080 193   +31 40 8080 193

Profiel en buis lasersnijden

Alle vormen en maten buis lasersnijden

Het optimaal lasersnijden van buizen, of deze nu rond, vierkant, rechthoekig of asymmetrisch van vorm zijn, is moeilijk voorstelbaar zonder lasers. Lasersystemen hebben een revolutie teweeggebracht in het bewerken van buis snijden, vooral wat gecompliceerde vormen betreft.

Voordelen buis lasersnijden

  • Ontwerpvrijheid
  • Hoge snelheid
  • Hoge kwaliteit zonder nabewerkingen zoals ontbramen
  • Lasersnijden en ponsen van complexe vormen

Nieuwe goedkopere productontwerpen

Lasersnijden geeft mogelijkheden tot volledig nieuwe productontwerpen. Innovatieve en gecompliceerde vormen zijn gemakkelijk te realiseren met de laser en kunnen een product sterker maken of er esthetisch beter laten uitzien zonder aan sterkte in te leveren. Door toepassen van speciale laser gesneden kenmerken kunnen buisprofielen makkelijker gebogen of samengevoegd worden wat assemblage en las stappen vereenvoudigd en productiekosten verlaagd.

Profiel en buis lasersnijden
Profiel en buis lasersnijden

Snel te programmeren ook voor prototyping en kleinere series

Eenvoudige programmering vanaf een computerondersteunde ontwerptekening maakt het mogelijk om een onderdeel snel te programmeren voor lasersnijden, zelfs als het gaat om productie in kleine series of prototyping. Niet alleen kan de buislaser snel onderdelen bewerken, maar de insteltijd is minimaal, zodat u onderdelen just-in-time kunt maken om voorraadkosten te verminderen.

Buis lasersnijden van zacht / dun tot hard / dik buismateriaal

De meeste buislasers zijn uitgerust met resonators die 1KW, 2 KW tot 4 kW aan snijvermogen leveren. Dit is voldoende om de typische maximum dikte van zacht stalen buizen (8mm) en de typische maximum dikte van aluminium en roestvrij stalen buizen (6mm) efficiënt te snijden. Fabrikanten die grote hoeveelheden aluminium en roestvrij staal verwerken, zullen een machine met het hogere laservermogen nodig hebben.

Buislengte – 6 meter of meer

Buizen worden meestal geleverd in standaard maten, meestal 6 tot 8 meter en soms langer. Voor hoge volume toepassingen worden de buizen op maat aangeleverd om afval te minimaliseren. Buislasers kunnen standaard tot 6 meter buizen verwerken langer op verzoek.

Laden en lossen van materiaal

Een buislaser draait normaal gesproken zo snel dat manuele laadprocessen het niet kunnen bijhouden. Daarom worden buislasersnijmachines meestal geleverd met een bundellader, die bundels tot 8.000 kg aan materiaal in een magazijn laadt. De lader scheidt de buizen en laadt ze één voor één in de machine. Ook is het mogelijk om handmatig de machine te beladen.

Automatische naad- en vormdetectie

Gelaste buizen worden veel meer gebruikt in fabricaten dan naadloze buizen, en de lasnaad kan het lasersnijproces en eventueel de eindassemblage hinderen. Een lasermachine die met de juiste hardware is uitgerust, kan lasnaden meestal van buitenaf detecteren, maar soms verbergt de afwerking van de buis de naad. Een typisch naad detectiesysteem gebruikt twee camera’s en twee lichtbronnen om naar de buiten- en binnenkant van de buis te kijken om de lasnaad te detecteren. Nadat het vision-systeem de lasnaad heeft gedetecteerd, roteren de software en het besturingssysteem van de machine de buis om de impact van de lasnaad op het eindproduct te minimaliseren.

Profielen geschikt voor buis lasersnijden

De meeste buislasersystemen kunnen ronde, vierkante en rechthoekige buizen snijden, evenals profielen zoals traanvormen, hoekijzer en C-kanalen. Asymmetrische profielen kunnen een uitdaging vormen om goed te laden en vast te klemmen, daarom inspecteert een optionele camera met speciale verlichting de buis tijdens het laadproces en past de klauwplaat aan het gedetecteerde profiel aan. Dit garandeert betrouwbaar laden en snijden van asymmetrische profielen.

Maximaliseren van de efficiëntie

Nadat u hebt vastgesteld welke waarde een lasersnijsysteem voor buizen kan toevoegen aan het productieproces, moet u de apparatuur configureren voor uw toepassing. Een te kort laadsysteem kan bijvoorbeeld de nesting efficiëntie van afgewerkte stukken ernstig beïnvloeden, waardoor de uitval toeneemt, terwijl een te lang systeem een hogere initiële investering en meer vloeroppervlakte vereist dan nodig is. MetaQuip kan u hierin adviseren en in de meeste gevallen ook eerst proefstukken snijden. Zo kunt u alle beschikbare opties evalueren om er zeker van te zijn dat uw investering het best mogelijke rendement oplevert.

Profiel en buis lasersnijden met een fiber buis laser
Fiber buis laser bij klant

Offerte, demonstratie of uw eigen materiaal proberen? 

U bent van harte welkom om te kijken of lasertechnologie een geschikte oplossing is voor uw snij of graveer toepassing of applicatie. Neem uw digitale ontwerp of materiaal mee tijdens een demonstratie en we kunnen ter plekke het resultaat bekijken. U kunt het natuurlijk ook opsturen.

Buis lasersnijden voor motorfietsen en frames

Een voorbeeld van buis lasersnijden voor motorfietsen en frames voor ATV (All-Terrain Vehicles) /UTV frames voor buggy’s populair in een aantal landen vanwege hun snelheid en minimale voetafdruk.

Als fabrikant van wegmotoren en ATV’s (All-Terrain Vehicles) voor recreatie en sport is het totale productievolume hoog, maar de afzonderlijke partijen zijn klein en veranderen snel. Er zijn vele soorten frames, carrosserieën, motoren en mechanische onderdelen en vaak zijn runs van slechts een paar honderd stuks van elk onderdeel nodig. Ondanks het zeer grote aantal producten moeten kwaliteitsniveaus en leveringstermijnen in acht worden genomen.

Investeren in lasertechnologie betekent het garanderen van maximale flexibiliteit en efficiëntie om snel zelfs zeer kleine batches te produceren met behoud van het hoge kwaliteitsniveau.

Essentieel in het verbeteringsproces was de toepassing van veelzijdige systemen die een nauwkeurige bewerking, aanpasbaarheid, herhaalbaarheid en hoge productiesnelheden kunnen garanderen.

De MetaQuip laser buizensnijmachine met automatische bundellader is uitgerust voor de ontwikkeling van nieuwe producten en voor het lasersnijden van buisprofielen voor de vervaardiging van frames en vele andere componenten. De inzet van de laserbuis is flexibel en snel.

Buggy frame
Sproei installatie in gebouw

Brandbeveiliging in gebouwen

Steeds vaker voldoet traditionele brandbeveiliging niet en wordt gekeken naar IoT connected geautomatiseerde brandpreventie in gebouwen en steden.

Een van de belangrijkste onderdelen hierin is het brandbeveiligings pijp netwerk en sproeiers. Buis lasers zijn perfect in de realisatie van de wensen en eisen van dergelijke systemen.

Laser machines geschikt voor profiel en buis lasersnijden

Metaal buis lasersnijder
Metaal buis/profiel lasersnijder
Soorten buizen, kokers en profielen die geschikt zijn voor buis lasersnijden

Fiber laser buis / profiel lasersnijder

MetaQuip levert ook oplossingen voor het metaal lasersnijden van buizen en profielen standaard tot lengtes tot 6 meter maar langer is ook mogelijk. Deze machines worden met name ingezet voor industriële toepassingen. Naast 2D buis lasersnijden levert MetaQuip ook 3D oplossingen.

Korte impressie van buis lasersnijden
Metalen buis/profiel lasersnijder