+31 40 8080 193   +31 40 8080 193

Glas lasergraveren

glas lasergraveren
Lasergraveren van glas met CO2 of UV laser (meer detail en meestal beter geschikt voor dunwandig glas)

Kristal en glas lasergraveren en etsen

Glas lasergraveren met laser techniek biedt ongelofelijke ontwerp vrijheid. Zelfs de meest gedetailleerde foto’s en afbeeldingen worden met hoge precisie gegraveerd op wijnglazen, bierglazen, flessen of spiegels. Elk ontwerp dat geprint kan worden op glas kan ook geëtst worden met de laser. Grote voordeel van laser graveren van glas is dat er geen (potentieel vervuilende) materialen/inkten worden toegevoegd, daarnaast slijt de gravering ook na verloop van tijd nagenoeg niet aangezien de gravering echt in het materiaal zit en het ziet er ook gewoon chique uit. Lasergraveren van glaswerk is snel, reukloos en schoon.

Offerte, demonstratie of uw eigen glaswerk proberen? 

U bent van harte welkom om te kijken of lasertechnologie een geschikte oplossing is voor uw graveer toepassing of applicatie. Neem uw digitale ontwerp of materiaal mee tijdens een demonstratie en we kunnen ter plekke het resultaat bekijken.

Glassoorten geschikt voor glas lasergraveren

  • Geperst glas
  • Floatglas
  • Kristalglas
  • Spiegelglas

Dikwandig glas lasergraveren

Voor het wat grovere werk en dikwandig glaswerk kan in de meeste situaties volstaan worden met een CO2 laser. De standaard LITE en PRODUCTIE machines maken gebruik van een bewegende kop. Dat werkt maar is voor hogere volume productie niet geschikt. In dat geval raadt MetaQuip een CO2 Galvo laser machine aan. Bekijk het volledige CO2 laser machine overzicht:

Dunwandig glas lasergraveren

Voor dunwandig glaswerk zoals wijnglazen is in veel gevallen een UV laser een meer geschikte oplossing omdat deze subtieler werkt, met minder vermogen waardoor de resolutie hoger is en er relatief weinig warmte in het materiaal wordt ingebracht, zodat er minimale materiaal stress ontstaat. UV lasers werken ook met een spiegelkop zonder verdere bewegende delen waardoor deze techniek ook voor volume productie geschikt is.

Op basis van uw wensen en eisen en toepassing kunnen samen we snel de geschikte machine voor uw toepassing bepalen.

Lasergraveren van glas

Hoe werkt glas lasergraveren?

Een glas etsen met de laser is erg eenvoudig. Tijdens het glas lasergraveren wordt het materiaal direct geëtst. Er hoeft geen patroon geproduceerd te worden zoals bijvoorbeeld bij zandstralen. Dus ontwerpen, omzetten naar de laser, glas plaatsen en starten met graveren.

Welke resulaat kan ik verkrijgen met glas lasergraveren?

Laser graveren van glas kan vergeleken worden met het “matteren” van het materiaal. Alleen de oppervlakte van het glas wordt geëtst. Met de fijne laserstraal is het mogelijk om zelfs de meest gedetailleerde foto’s, teksten en logo’s te graveren.

Hoe werkt lasergraveren op flessen of kristal?

Voor het laser graveren van glas worden drinkglazen, wijnglazen, bierglazen of flessen geklemd in een rondgraveer extensie van de CO2 laser. Daardoor is het mogelijk de gehele omtrek te graveren. De software ondersteunt op perfecte wijze het rondgraveren van glas. Het enige wat u hoeft te doen is het definiëren van de diameter van het glas en de hoogte van de afbeelding.

Kan de laser ook gebruikt worden voor het snijden van glas?

Laser snijden van glas is niet mogelijk, doordat de oppervlakte van glas reflecteert.

Geschikte laser machines – CO2 laser machines

Voor het snijden van hout, leer, en een groot aantal kunststoffen heeft u een CO2 laser machine nodig. Belangrijke zaken om rekening mee te houden zijn: wat is de maximale grootte van het object dat ik uit wil snijden, dat bepaald de grootte van uw werkblad en wat is de maximale dikte die gesneden moet worden dat bepaald het laservermogen dat u nodig heeft.

Glas lasergraveren met meer detail en hogere resolutie – UV lasers

Over de jaren hebben we gemerkt dat er naast het wat grovere glas graveerwerk zoals met een CO2 verkregen kan worden meer industrieel gebruikers behoefte hebben aan fijner graveerwerk met meer detail en een hogere resolutie. Dat kan bereikt worden met MetaQuip’s UV-lasers. Deze machine werken met een andere golflengte waardoor met meer precisie en controle glaswerk gegraveerd kan worden. Hierbij een tweetal voorbeelden. Door gebruik te maken van een 3D laserkop is het ook mogelijk om gecurvde of ronde objecten te graveren. Dit gaat met hoge snelheid zodat het ook industrieel in te zetten is.

Hoge resolutie glas graveren met UV laser - logo
Hoge resolutie glas graveren met UV laser - patroon
Hoge resolutie glas lasergraveren met UV laser - barcode
Hoge resolutie glas lasergraveren met UV laser - geschreven tekst