+31 40 8080 193   +31 40 8080 193

Textiel lasersnijden

Toepassingen stof, tapijt en textiel lasersnijden met lasersnijders

De automotive, mode-en kledingindustrie gebruiken textiel lasersnijden als integraal onderdeel van hun productieproces. Voordelen zijn grote kostenbesparingen, flexibiliteit ook voor kleinere series en met name verhoogde toegevoegde waarde door gebruik te maken van de nieuwste bewerkingstechnieken. Met CO2 lasersnijders kunt u uw digitale ontwerp in korte tijd perfect ontwerpen en snijden. Klaar voor de verdere verwerking.

Stof, tapijt en textiel lasergraveren en perforeren

Naast het lasersnijden van stof, tapijt en textiel is het ook mogelijk om stof, tapijt en textiel te lasergraveren. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van lasergraveren en laserperforeren van textiel en technisch textiel.

lasersnijden-textiel-kevlar
Lasersnijden van technisch textiel

Doek, tapijt en textiel lasersnijden met CO2 lasersnijders

CO2-laser machines zijn ideaal voor het lasergraveren en lasersnijden van textiel. Zowel natuurlijke als synthetische stoffen kunnen met lasers worden gesneden en gegraveerd. Voor het lasersnijden zijn polyester, nylon, katoen, vilt, geweven, non-woven en glasvezelweefsels, evenals hittebestendig en ander technisch textiel gebruikt.

Lasersnijden van complexe patronen

Gedetailleerde grafische afbeeldingen en ingewikkelde ontwerpen zijn mogelijk met lasergraveren en snijden, iets wat met traditionele methoden niet mogelijk was.

Snijranden

Het thermische laserproces zorgt ervoor dat de snijranden automatisch worden afgedicht bij het lasersnijden van textiel, waardoor er geen ruwe randen of rafels tijdens het proces ontstaan. De contactloze laserbewerking, het vervormingsvrij snijden en de hoge precisie zijn ook benadrukte voordelen voor het gebruik van lasertechnologie in de textielverwerking.

Textiel lasersnijden – geen wasstappen, geen chemicalien

Daarnaast worden er geen chemische kleurstoffen en intensieve wasstappen gebruikt: goed voor het milieu.

Lasersnijden vilt
Lasersnijden van vilt

Technisch textiel en stoffen geschikt om te lasersnijden

Soorten textiel die geschikt onder andere geschikt zijn voor lasersnijden zijn onder andere de volgende materialen.

In veel gevallen is het ook mogelijk om ook ander textiel of stoffen te lasersnijden. Neem contact op met MetaQuip om dit samen verder uit te zoeken.

 • Aramide
 • Fleece
 • Kant
 • Polyester
 • Denim
 • Linnen
 • Katoen
 • Zijde
 • Vilt

Offerte, demonstratie of uw eigen materiaal proberen? 

U bent van harte welkom om te kijken of lasertechnologie een geschikte oplossing is voor uw snij of graveer toepassing of applicatie. Neem uw digitale ontwerp of materiaal mee tijdens een demonstratie en we kunnen ter plekke het resultaat bekijken. U kunt het natuurlijk ook opsturen.

Wat zijn de voordelen in vergelijking tot
conventionele snij methoden?

Contactloos

Lasersnijden van textiel is een contactloos en gereedschapsloos proces. Er is geen contact gedurende het lasersnij proces. Hierdoor is er ook geen sprake van het kromtrekken van textiel en stoffen. 

Geen rafels

De laserstraal laat het materiaal smelten, waarna schone en gladde snedes het resultaat zijn. Rafelen van het eindproduct wordt hierbij uitgesloten.

Consistente resultaten

Geen slijtage van snijmessen consistente resultaten.

Milieuvriendelijk

Het is een volledig contactloze methode waar verder geen chemicaliën of wasstappen aan te pas komen dus ook goed voor het milieu.

Kan ik alle materialen even goed snijden met de laser?

Het lasersnijden van synthetische materialen werkt erg goed. Deze materialen bevatten vaak kunststof of polyester. De laserstraal doet het polyester smelten op een gecontroleerde manier. Dit zorgt ervoor dat rafelende randen worden uitgesloten. Bij het lasersnijden van biologisch textiel, bijvoorbeeld katoen of linnen, worden de geproduceerde snedes enigszins bruin van kleur (dit effect treedt ook op bij hout). Dit effect kan tot op zekere hoogte gecompenseerd worden door het selecteren van de juiste lens en laser parameters en door het gebruik van perslucht.

Welke ontwerpen kan ik snijden met een lasersnijder?

Of u nou fleece wilt lasergraveren of extravagante snijvormen wilt produceren op gordijnen of kant, de laser biedt u ongelofelijke ontwerpmogelijkheden. Vrijwel alle ontwerpen zijn te realiseren met de laser.

Soorten laserbewerking – lasersnijden, laserperforeren, lasergraveren

Met lasertechnologie kunt u op zeer snelle en reproduceerbare wijze snijden, markeren en graveren, waardoor tijd bespaard wordt en kosten verlaagd.

Sportkleding lasersnijden

Doen en textiel lasersnijden

Met een CO2 laser machine kunt u een groot aantal vormen en ontwerpen direct uitsnijden uit (technisch) textiel en stof.
Optioneel is het ook mogelijk om tijdens het lasersnijden rekening houdend met bepaalde patronen of strepen in het materiaal op basis van vision camera systemen. Ook kunt u met dezelfde systemen letters, labels of teksten uitsnijden.

Laserperforeren textiel

Doek en textiel laserperforeren

Doek en textiel laserperforerenwordt in de industrie vaak gebruikt om lucht en vocht makkelijker af te kunnen voeren. MetaQuip heeft naast de standaardoplossingen ook speciale laser machines geoptimaliseerd om op hoge snelheid materialen te perforeren.

Jeans lasergraveren

Doek, stof en textiel lasergraveren

Doek, stof en textiel lasergraveren zoals bijvoorbeeld fleece of jeans stof geeft een persoonlijk en uniek karakter aan kledingstukken. Naast voor kleding en fashion is dit ook te gebruiken voor het markeren van textiel.

Voorbeelden van doek en textiel lasersnijden, perforeren en lasergraveren

Hier laten we een aantal veelvoorkomende toepassingen zien van laserbewerkingen op (technisch) textiel. Lasersnijden van textiel, laser perforeren van textiel en lasergraveren van textiel.

Filters

Lasersnijden van technisch textiel - filters en filterdoek
Filters & Filterdoek

Filterdoek, filtermat, filtermateriaal lasersnijden PP, PA, polyester, nylonweefsel en glasvezel stoffen.

Automotive airbags

Lasersnijden van airbag textiel
Airbags

Lasersnijden airbags voor automotive.

Activewear & Sportswear

Lasersnijden van sportkleding en zwemkleding
Sport & Zwemkleding

Lasersnijden van voorbedrukte sport en zwemkleding. Contoursnijden van sublimatie prints; Laserperforatie van kleding; Nauwkeurig snijdende letters, nummering op uniformen…

Vlaggen en banners

Lasersnijden van vlaggen en baniers
Banners & Vlaggen

Lasersnijden van banners en vlaggen. Textiel bedrukken – lasersnijden bedrukte polyester stoffen van banners, vlaggen, soft signage.

Stickers

Stickers uitsnijden met laser
Stickers

Stickers lasersnijden.

Kledingindustrie

Lasersnijden van kleding en mode
Kleding

Kleding en fashion, lasersnijden, lasergraveren, markeren en perforeren.
Op maat gemaakt, confectie, haute couture – stoffen lasersnijden, graveren en perforeren.
Applique, geborduurde badges, patches, labels, geweven labels lasersnijden.

Tapijt en doek

Lasersnijden van tapijt
Tapijt

Tapijt (tegels) lasersnijden.

Automotive interior trim

Lasersnijden automotive bekleding
Automotive interieurs & bekleding

Automotive en luchtvaart stoelbekleding. Lasersnijden van autostoelhoezen, automatten, vliegtuigmatten en zonneschermen.

Isolatiematerialen

Hitte beschermende stoffen, thermische isolatie stoffen, geweven warmtekrimpende beschermhulzen lasersnijden.

Luchtverdeelkanalen

Stoffen luchtkanaal (luchtzakken) lasersnijden en perforeren.

Buiten- en sportartikelen

Tenten, zeilen, parachutes zonweringstoffen lasersnijden; Marine mat lasergraveren / markeren.

Meubel bekleding

Gordijnen, banken, kussen materialen, kussens, vloer- en wandbekleding, meubelstoffen lasersnijden en graveren.

Hoe werkt lasergraveren van textiel?

Een aantal stoffen, zeker op polyester basis zijn heel mooi te lasergraveren met een CO2 laser machine. Bijzondere voordelen bij het gebruiken van de laser op textiel zijn:

 • Snelheid: een logo graveren is zonder veel voorbereiding snel aan te brengen
 • Flexibiliteit en mogelijkheid tot personalisering
 • Precisie: of u nu 1 stuk of 1000 stuks moet maken. Steeds dezelfde hoge kwaliteit.

Fleece lasergraveren

Hiernaast ziet u een voorbeeld van fleece lasergraveren. Hiernaast ziet u fleece stof waarin we een logo en text hebben gegraveerd met een CO2 laser.

lasergraveren van textiel en stof - fleece
Lasergraveren van fleece stof

Bewerken van textiel en stoffen met CO2 laser machines

MetaQuip levert een breed portfolio lasermachines voor het lasersnijden en perforeren van textiel, stoffen of tapijt. Van machines voor grote afmetingen en volumes, tot machines voor kleinschaliger gebruik. Voor het snijden van textiel en stoffen heeft u een CO2 laser machine nodig.

Standaard CO2 Productie laser machines

MetaQuip’s standaard CO2 productie laser machines zijn geschikt voor eenvoudigere textiel snij en graveerwerk doordat ze standaard niet zijn uitgerust met camera vision systeem. Belangrijke zaken om rekening mee te houden zijn: wat is de maximale grootte van het object dat u uit wil snijden, dat bepaald de grootte van uw werkblad en wat is de maximale dikte die gesneden moet worden dat bepaald het laservermogen dat u nodig heeft.

High-precision camera textiel laser snij oplossingen

MetaQuip’s heeft een aantal gesloten CO2 laser machines die ook uit te rusten zijn met een vision camera systeem. Hiermee is het mogelijk om logo’s, nummers en letters te herkennen en automatisch op hoge snelheid uit te snijden. Deze herkenning door het vision systeem gebeurd aan de hand van beeld herkenningstechnologie in combinatie met registratiekenmerken op het textiel. De grafische herkenning heeft een snijnauwkeurigheid tot 0.3mm.

CO2 laser machine productie
CO2 productie laser machine

Offerte, demonstratie of uw eigen materiaal proberen? 

U bent van harte welkom om te kijken of lasertechnologie een geschikte oplossing is voor uw snij of graveer toepassing of applicatie. Neem uw digitale ontwerp of materiaal mee tijdens een demonstratie en we kunnen ter plekke het resultaat bekijken. U kunt het natuurlijk ook opsturen.

Portaal laser machines – doek en textiel lasersnijden van grote oppervlakken en rol 2 rol

Voor het lasersnijden (en soms ook lasergraveren) van grote afmeting doeken en rol 2 rol bewerkingen heeft MetaQuip de zogenaamde portaal laser machines. Deze worden vaak gebruikt voor het lasersnijden in de textielindustrie en zijn beschikbaar in verschillende afmetingen. Denk bijvoorbeeld aan het lasersnijden van kleine partijen en/of kleding met veel variatie (zoals maatkleding).

Werkoppervlak

Breedte : 1600mm ~ 3200mm (63” ~ 126”)
Lengte: 1300mm ~ 13000mm (51” ~ 511.8”)

Portaal-laser-machine-bewerken-grote-platen

Textiel software

Voor de textiel lasers is voor een aantal machines wordt in een aantal gevallen ook speciale software meegeleverd geoptimaliseerd voor gebruik voor textiel toepassingen. Denk hierbij aan handmatig of automatisch plaatsing van ontwerpen op het textiel om het beschikbare oppervlak zo optimaal mogelijk te gebruiken.

Automatische spanningscorrectie feeder

Om een nauwkeurige materiaalaanvoer te garanderen kan MetaQuip ook een automatische spanningscorrectie feeder leveren. Hierbij is de materiaal aanvoer en daardoor ook het snijresultaat maximaal. Met speciale software kan de vervorming in het weefseltransport worden opgelost.

Textiel software

Voor de textiel lasers is voor een aantal machines wordt in een aantal gevallen ook speciale software meegeleverd geoptimaliseerd voor gebruik voor textiel toepassingen. Denk hierbij aan handmatig of automatisch plaatsing van ontwerpen op het textiel om het beschikbare oppervlak zo optimaal mogelijk te gebruiken.

Volledig gesloten uitvoering

Naast de open bed portaal laser machines heeft MetaQuip ook portaal lasers die volledig gesloten zijn en daarmee laserklasse 1 zijn: inherent veilig zonder verdere maatregelen.

Gesloten portaal laser machine

Vision camera systeem

MetaQuip’s portaal lasers zijn ook uit te rusten met een vision camera systeem. Hiermee is het mogelijk om logo’s, nummers en letters te herkennen en automatisch op hoge snelheid uit te snijden. Deze herkenning door het vision systeem gebeurd aan de hand van beeld herkenningstechnologie in combinatie met registratiekenmerken op het textiel. De grafische herkenning heeft een snijnauwkeurigheid tot 0.3mm.

Galvo portaal laser machine – totaal oplossing

Op hoge snelheid textiel lasersnijden, textiel lasergraveren, perforeren en kiss-cutten met hoge snelheid

Dit combo systeem combineert een CO2 galvo laser en een X-Y-portaal en deelt één laserbuis.

CO2 Galvo – hoge snelheid graveren en perforeren

De CO2 galvo biedt hoge snelheid graveren, markeren, perforeren en snijden van dunne materialen.

Portaal laser – verwerken van dikker materiaal

De XY portaal laser maakt verwerking van dikker materiaal mogelijk.

Alle bewerkingen op één machine. Formaten tot 1,7 m × 2 m.

Beide type bewerkingen kunnen met één machine voltooid worden. Dit verminderd handmatige handling tussen machines en zorgt ervoor dat uw vloeroppervlak zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt.

Textiel lasersnijden, graveren en perforeren.

Maatwerk oplossingen voor tapijt, stoffen en textiel lasersnijden en laser perforeren

MetaQuip heeft naast de standaard oplossingen ook mogelijkheden om maatwerk oplossingen te realiseren speciaal voor het markeren of snijden van textiel. Hier een korte opsomming van de verschillende mogelijkheden.

Tandwiel- en tandheugelaandrijving

Hoge snelheid en acceleratie, en kan stabiliteit op lange termijn behouden.

Hoge precisie

Spot grootte tot 0,1 mm. Perfect omgaan met hoeken, gaten en complexe afbeeldingen.

Lopende band systeem

Voor de volautomatische laserbewerking direct vanaf de rol.

Automatische rolinvoer

Met spanning correctiefunctie, voor continue en nauwkeurige aanvoer van textiel.

Laservermogens van 65-800W

Er zijn verschillende CO2-laservermogens beschikbaar van 65 watt tot 800 watt.

Automatisch nesten

Maximaliseer materiaalgebruik dankzij nesting-software.

Markeerfunctie

Inkjetprinter module en Inkt markeer module mogelijkheden.

Verschillende werkbed formaten

Werkbed formaten kunnen worden aangepast, zelfs ultra lange en brede tafelafmetingen zijn mogelijk.

Camera herkennings systemen

Voor het lasersnijden van bedrukte stoffen of geborduurde labels.

Automatisch sorteersysteem

Automatische laser intelligente productie-oplossing voor Industrie 4.0 en integratiemogelijkheden.

Een, dual of meerdere laserkoppen

Dubbele laserkoppen of meerdere laserkoppen zijn beschikbaar voor productiviteitsverbetering.