+31 40 8080 193   +31 40 8080 193

Staal & aluminium lasersnijden automotive industrie

Lasertechniek in de automotive industrie

De moderne autoproductie is in hoge mate geautomatiseerd, en robots zijn al vele jaren gemeengoed in de hele industrie. Lasers worden nu gebruikt in combinatie met deze technologie, ter vervanging van conventionele gereedschappen en met een groot aantal extra voordelen voor het productieproces. Staal & aluminium lasersnijden wordt binnen de automotive industrie breed ingezet voor bewerken van buizen, kokers, en plaatmateriaal.

Lasersnijden automotive industrie – exterieur en interieur toepassingen

Bij de productie van auto’s wordt gebruik gemaakt van een grote verscheidenheid aan materialen, waaronder kunststoffen, textiel, glas en rubber, die allemaal met succes kunnen worden bewerkt met lasers. Met laser bewerkte componenten en materialen vinden hun weg naar bijna alle onderdelen van een doorsnee auto, zowel interieur als exterieur. Lasers worden in elke fase van het auto productieproces gebruikt, van ontwerp en ontwikkeling tot eindassemblage. Lasers zijn niet beperkt tot massaproductie, maar vinden zelfs toepassingen in high-end, op maat gemaakte autofabricage, waar de verwerkingscapaciteit relatief laag is en sommige processen nog met de hand worden gedaan. Hier is het doel niet om de productie op te voeren of te versnellen, maar wel om de kwaliteit, herhaalbaarheid en betrouwbaarheid van de verwerking te verbeteren en zo het afkeurpercentage en de verspilling van kostbare materialen te verminderen.

Staal & aluminium lasersnijden automotive industrie
Staal & aluminium lasersnijden automotive industrie

Toepassingen staal & aluminium lasersnijden automotive industrie

Staal & aluminium lasersnijden automotive industrie wordt onder andere toegepast voor:

 • Carrosserie Panelen,
 • Uitlaat Componenten
 • Hydro Gevormde delen
 • Snijden van buizen
 • Gesterkt staalconstructie delen
 • Warm Gestempeld staal
 • 2D vlakke plaat
 • Batterij Componenten
 • Frame Componenten
 • Bumpers
 • Instrumentenpanelen

Voorbeeld van klant case – lasersnijden van dwarsliggerpijp

Dwarsbalken zijn complexe onderdelen, die een doorslaggevende bijdrage leveren aan de stabiliteit en veiligheid van elk voertuig waarin zij worden gebruikt. Als één enkele dwarsbalk in het interieur van het voertuig zorgen zij ervoor dat, bij een zijdelingse botsing, de passagiersruimte niet wordt samengedrukt. Dwarsbalken houden ook het stuur, de airbags en het volledige dashboard vast. Afhankelijk van het model kunnen wij dit cruciale onderdeel in staal of aluminium vervaardigen.

Dwarsbalken voor auto’s

Hyundai Motor Company is een bekend motorbedrijf in Korea. Om hun productie-efficiëntie te verbeteren en hun uitrusting te upgraden, besloot het bedrijf een buis lasersnijmachine te introduceren via onze Chinese partner.

Eisen van de klant

 1. Het product van de klant is pijp voor de automobielindustrie, en zijn behoefte massieve en automatische verwerking.
 2. De pijpdiameter is 25A-75A
 3. De lengte van de afgewerkte pijp is 1,5 m
 4. De halfafgewerkte pijplengte is 8m
 5. Na het lasersnijden kan de robotarm de afgewerkte pijp direct grijpen voor verdere buig- en persverwerking;
 6. Klant heeft eisen voor lasersnijden nauwkeurigheid en efficiëntie, en de maximale verwerkingssnelheid is niet minder dan 100 R/M;
 7. Het snijgedeelte mag geen braam hebben
 8. De gesneden cirkel moet dicht bij een perfecte cirkel
Buis lasersnijmachine Lasersnijden metaal automotive industrie
Dwarsliggerpijp – staal & aluminium lasersnijden automotive industrie

Veilig

Het lasersnij proces vindt plaats in een gesloten, lichtdichte omgeving. Met de juiste beschermende uitrusting wordt het risico op verwondingen bij de operator sterk verminderd in vergelijking met conventionele snijwerktuigen zoals messen. Bovendien hebben lasergesneden oppervlakken zoals roestvrij staal, gegalvaniseerd staal, lage legeringen met hoge sterkte en metalen zoals koper, brons en messing gladdere randen dan materialen die op een andere manier zijn gesneden.

Efficient

Door het beheer van de grondstoffen en het stroomverbruik dat nodig is om deze materialen te gebruiken en af te werken, geeft lasersnijden een belangrijke impuls aan de productie in de auto-industrie. De gladde, precieze sneden die door een laser worden gemaakt, zorgen voor minder materiaalverspilling in de autoproductieprocessen. Bovendien is er weinig energie nodig voor lasersnijden. Met minder bewegende onderdelen wordt de stilstandtijd verminderd, wat de efficiëntie van energie en menselijk kapitaal aanzienlijk verhoogt.

Precisie

Lasersnijden garandeert dat er exact volgens de specificaties wordt gesneden. Als er wijzigingen moeten worden aangebracht, kan dat veel sneller en nauwkeuriger. Naarmate auto’s geavanceerder worden, moeten kleinere onderdelen precies worden gesneden – een prestatie die veel gemakkelijker te verwezenlijken is met lasersnijden. De precisie van lasersnijden is vooral belangrijk bij het werken met 3D-vormen, en dit is een toepassing waar lasersnijden echt uitblinkt als het gaat om het leveren van een superieure snede.

Laser machines geschikt voor staal & aluminium lasersnijden automotive industrie

Fiber lasers voor metaal lasersnijden van vlak plaatmateriaal

MetaQuip heeft een aantal oplossingen voor metaal lasersnijden. Wij bieden een selectie hoogwaardige fiber laser machines geschikt voor lasersnijden van dunner plaatwerk zoals de FC6060 en de FC1390, maar ook zwaardere machines voor het metaal lasersnijden van dik en/of groter plaatmateriaal zoals de FC1510FC3015FC4020.

FC1510 productie lasersnijder metaal
Fiber laser metaalsnijder voor vlakke plaat
Metaal buis lasersnijder
Metaal buis/profiel lasersnijder

Metalen buizen en profielen lasersnijden

MetaQuip levert ook oplossingen voor het metaal lasersnijden van buizen en profielen standaard tot lengtes tot 6 meter maar langer is ook mogelijk. Deze machines worden met name ingezet voor industriële toepassingen.

Fiber laser snij robot arm

De fiber laser snij robot arm is bij uitstek geschikt voor integratie en automatisering voor snij- en lastoepassingen. Fiber lasers met laserbron vermogen van 700W tot 3000W bieden fabrikanten dynamische metaal bewerkingsmogelijkheden. Deze op maat gebouwde systemen bieden een grotere flexibiliteit, betrouwbaarheid en kwaliteit. Een optimaal rendement op investering is gegarandeerd met deze volledig programmeerbare machines.

Het robot lasersnijsysteem maakt gebruik van een robot van wereldklasse van ABB, Fanuc of Staubli, geïntegreerd met een fiber laserbron en de best ontworpen snijkop. Deze machine werkt met hoge precisie, hoge efficiëntie en laag geluidsniveau.

Deze 6-assige lasersnijmachine wordt gebruikt voor het nauwkeurig lasersnijden van 3D-onderdelen met complexe oppervlakken. Speciaal geschikt voor het snijden van onderdelen voor de automotive- en luchtvaartindustrie. Geen nabewerking nodig.

Lasersnijden metaal automotive industrie