+31 40 8080 193   +31 40 8080 193

Edel metalen graveren met fiberlasers

Edel metalen graveren met fiberlasers neemt een grote vlucht. Wat afgelopen jaren nog voor enkelen was weggelegd, wordt steeds meer toegankelijk door de verbeterde Chinese laserbron leveranciers. Fiber lasers hebben de afgelopen jaren een verbetering doorgemaakt op levensduur, laser vermogen en machine kosten. Hierdoor is lasergraveren, lasermarkeren en lasersnijden van (edel) metalen beschikbaar geworden voor velen.

edel-metalen-bewerken-met-laser-technologie
Verschillende fiber laser graveer machines voor het lasergraveren van metalen

Offerte, demonstratie of uw eigen materiaal proberen? 

U bent van harte welkom om te kijken of fiber laser graveer technologie een geschikte oplossing is voor uw graveer of markeer toepassing of applicatie. Neem uw digitale ontwerp of materiaal mee tijdens een demonstratie en we kunnen ter plekke het resultaat bekijken. U kunt het natuurlijk ook opsturen.

De opkomst van de fiberlaser graveermachine

Fiber lasers geven een laserbundel met een frequentie van 1064nm die voorheen vaak door YAG bronnen werden geproduceerd. Yag was naast duur veelal minder stabiel, waardoor de bronkosten hoog waren. Fiber bronnen zijn afgelopen tijd zeer stabiel geworden en claims van 50-100k levensduur zijn niet meer uitzonderlijk. Fibers zijn verkrijgbaar in steeds groter wordende vermogens. 10W is al lang niet meer de basis, maar ranges van 10-50W voor graveren en 300-2kW voor snijden van (edel)metalen zijn stabiel bij de topleveranciers te verkrijgen. Door gebruik te maken van de topleveranciers in China is kwaliteit, levering en support gewaarborgd en kan aan veel vragen worden voldaan. Dit is recent onderstreept door grote bedrijven, zoals Apple die hun telefoons markeren met de benodigde productie nummering en CE labels.

Hoe werkt een fiberlaser graveermachine?

Graveer- / markeerlasers zijn verkrijgbaar tussen 10-50W. 10W is geschikt voor diverse kunststoffen, maar voor metaal is minimaal 20W vereist. De laserbundel wordt door middel van spiegels bestuurd waardoor een hoge bewerkingssnelheid tot 1500 mm/sec behaald kan worden. Nadeel aan het gebruik van de spiegels is het beperkte werkoppervlak. Doordat de laserbundel na de spiegels wordt gefocusseerd, is de bolheid van delen gelijk verbonden aan het werkoppervlakte. Hoe boller de lens, des te kleiner is de focus afstand, des te krachtiger is de laser in het brandpunt, maar des te kleiner is de range rond het focus punt. Deze range is gekoppeld aan het werkgebied. Werkgebieden met 65×65 en 100x100mm zijn de standaard oplossingen, maar kunnen worden vergroot tot 150×150 en 200x200mm. De beste keuze is te bepalen aan de hand van het te bewerken object en te bewerken materialen.

Hoe werkt een fiberlaser
Spiegelkop van een fiber laser

Graveren in metaal in kleur

De nieuwste bronnen geven toegang tot het gebruik van korte pulsen. Deze kunnen niet alleen graveren en dunne metalen snijden, maar ook RVS blijvend verkleuren. Blauw, geel, groen en rood, kleuren die zich ook laten zien in gelaste objecten van RVS, kunnen gecontroleerd worden aangebracht naast de standaard donkergrijze markeer kleuren. Door gebruik te maken van verschillende puls lengte, frequenties en vermogens worden de kleuren gecontroleerd aangebracht en dit geeft een nieuwe dimensie in het creëren van verschillende oppervlakte structuren.

MOPA-markeer-laser
MOPA fiber laser voor het lasergraveren in kleur
laserveiligheid-fiberlaser-set

Laserveiligheid van fiber graveerlasers

Om fiber lasers veilig te kunnen toepassen zijn er heeft MetaQuip gesloten machines die voldoen aan de laserveiligheid normen. Hierdoor kan een medewerker veilig en direct naast de machine werken. Niet voor alle toepassingen is een gesloten machine geschikt en hiervoor zijn ook open machines ontwikkeld.
Deze kunnen veilig worden gebruikt binnen de Arbowet als de gebruiker zich strikt aan de regels houdt. Veiligheidsbrillen en waarschuwingsborden/-stickers dienen de ruimte laser veilig te maken. Hiervoor dienen de operators te worden getraind en van gecertificeerde materialen te worden voorzien, eventueel een expert die op locatie de opstelling en inrichting kan beoordelen. Voor snij lasers is een open fiber laser alleen mogelijk mits er afdoende laser bescherming wordt opgenomen in de ruimte, dit dient in overleg met een expert te worden bepaald.
Wilt u een snijlaser aanschaffen, vraag altijd naar het extern keuringsrapport voor de laser veiligheid, deze kan bij MetaQuip altijd ter inzage worden aangeboden, immers veiligheid voorop.

Toepassingen & materialen – edel metalen graveren met fiberlasers

Fiberlasers worden veel gebruikt in de maakindustrie voor het markeren van onderdelen of producten. Eenvoudig plaatsen van logo’s, type nummers, QR en barcodes. Daarnaast zien we veel toepassingen in de creatieve industrie, zoals juweliers, maar ook voor het personaliseren van relatiegeschenken of smartphones.

Materialen die met een fiberlaser gegraveerd kunnen worden zijn alle metalen (zoals RVS, ijzer, staal, metaal, zilver, goud, titanium enzovoorts) maar ook een aantal kunststoffen (zoals ABS), spiegels en natuursteen (leisteen, marmer, graniet). Ga naar de volledige materiaallijst…

Wilt u weten of een fiberlaser geschikt is voor het graveren van uw materiaal? Met wat simpele tests kunnen we samen snel bepalen wat het best mogelijke resultaat is.

Toepassingen voor juweliers

Fiberlaser toepassen in de edelmetaal bewerkingen geven diverse mogelijkheden. Veelal zijn markeerlasers voldoende qua sterkte en bewerking oppervlakte, omdat zilver en goud juwelen meestal niet erg groot qua formaat zijn. Door de patronen herhalend te laseren op het object is het mogelijk om in 1 tot 3 stappen door 1.5 mm goud / zilver te snijden. Naast snijden kan de laser worden gebruikt om complexe patronen te markeren op het object, zodat ontwerpen van digitaal direct op het object kunnen worden omgezet. Oppervlakte structureren, van matteren tot patronen, kunnen het sieraad nieuwe structuren geven en bv. wijzerplaten van horloges versieren. Door gebruik te maken van de nieuwste technologie kan RVS naast standaard graveren met kleurdelen worden versiert en zo unieke nieuwe toepassingen en ontwerpen realiseren. Voor ronde voorwerpen zoals ringen is een rotatie kop een mogelijkheid om de gravering goed over de omtrek te verdelen.

Zilver lasergraveren
Lasergraveren juwelen
Ringen lasergraveren
Mes lasergraveren
Lasergraveren van messen
Naamplaatje lasergraveren
Lasergraveren van relatiegeschenken

Toepassingen van fiber laser graveermachines voor de industrie

Fibers toepassen in de metaal- of productie-industrie is vaak tweeledig. Markeren wordt toegepast om gedurende productie datamatrix of QR-codes aan te brengen om unieke informatie op het product aan te brengen, zodat deze verder in het productieproces of bij onderhoud snel kan worden achterhaald om welke componenten het gaan. Daarnaast kunnen logo’s, maar ook linialen of andere markeringen of structuren worden aangebracht om meerwaarde aan het product toe te voegen. Simpele voorbeelden zijn gehele type platen welke per stuk direct op het product of op een apart stuk metaal kunnen worden aangebracht. De bijgeleverde software kan hiervoor direct uit Excel of tekstbestanden de benodigde informatie halen en zo de noodzaak om manueel alles in te vullen voorkomen.
Voor het bewerken/snijden van metaal worden de grotere fiber lasers toegepast. Directe CAD/CAM koppelingen maakt het mogelijk om DXF files in te lezen, eventueel mogelijk offset toe te passen en op basis van een library met settings, gelijk te snijden.

Laser markeren aluminium typeplaat fiber laser graveermachine
Barcodes, EAN codes, QR codes op metaal

Meer informatie

Fiber laser graveermachines, een technologie die metaalbewerkingen een volgende stap kan geven, ook mogelijk voor uw toepassing. Neemt u contact op om te zien wat fiber lasers voor u kunnen betekenen.