+31 40 8080 193   +31 40 8080 193

Digitaal ontwerpen voor laser machines

In onderstaande video’s over digitaal ontwerpen voor laser machines gaan we dieper in op de basisvaardigheden van vector ontwerpen voor gebruik in snijlaser machines en het voorbereiden van foto’s voor lasergraveer machines. Onderstaande technieken gelden zowel voor alle laser machines die werken met digitale software. Goed kunnen werken met vector bestanden is een van de essentiële vaardigheden die nodig zijn om uw laser machine snel en effectief in te kunnen zetten.

Snijlasers werken over het algemeen met vector bestanden. De laser volgt de precieze coördinaten beschreven staan in het vector bestand. Voorbeelden hiervan zijn dxf of ai bestanden. Als u meer een product / mechanisch ontwerp achtergrond heeft zult u zeer waarschijnlijk bekend zijn met het dxf formaat wat door de meeste mechanische ontwerppakketten (Solidworks, Fusion360, Sketchup etc.) ondersteund wordt en ook veel gebruikt wordt door bijvoorbeeld CNC freesmachines. Als u een meer grafische achtergrond heeft dan bent u waarschijnlijk bekend met het vector pakket Adobe Illustrator (.ai formaat).

Digitaal ontwerpen voor laser machines – werken met vectoren voor snijlasers

Exporteren van ai vector bestand voor import in Laserworks

Exporteren van Adobe Illustrator (ai) vector bestand met de juiste instellingen voor import in Laserworks software die bij MetaQuip CO2 laser machines gebruikt wordt.

Exporteren van ai vector bestand voor import in EzCad fiberlaser

Exporteren van Adobe Illustrator (ai) vector bestand met de juiste instellingen voor import in ezcad software die bij MetaQuip fiberlaser’s gebruikt wordt.

3D model voorbereiden in Solidworks

Een 3D model geschikt maken voor Lasercut is eigenlijk vrij eenvoudig. Hier een korte tutorial, in dit geval met Solidworks hoe dit te doen.

EPS files of Adobe AI geschikt maken voor import in Lasercut

Vector files in EPS of AI formaat kunnen met Adobe Illustrator eenvoudig geschikt gemaakt worden om te kunnen importeren met Lasercut, zodat ze gesneden of gegraveerd kunnen worden. Hierbij een korte tutorial hoe dit te doen.

2D Mechanisch ontwerpen in SketchUp

SketchUp is een 3D ontwerp programma wat voor onderwijs en particulieren gratis te downloaden en gebruiken is. Het is snel te leren en kan ook gebruikt worden om 2D vormen in te tekenen.
In deze korte tutorial laten we zien hoe 2D te tekenen in SketchUp en hoe dit te exporteren in dxf formaat, wat vervolgens in Newlydraw geïmporteerd kan worden om te snijden of graveren met een laser.
Meer informatie over SketchUp en downloaden: https://www.sketchup.com/

Inkscape voor lasersnijden van teksten

Inkscape is een open source vector tekenprogramma. Hier laten we zien hoe het gebruikt kan worden om alle fonts te gebruiken in Lasercut.

Vector tekenen voor lasersnijden met Inkscape

Vector tekenen voor lasersnijden kan eenvoudig met het open-source pakket Inkscape. Hierbij een voorbeeld over hoe snel gepersonaliseerde taarttoppers te maken in acrylaat.

digitaal ontwerpen voor laser machines
Triplex lasersnijden met een CO2 snijlaser

Digitaal ontwerpen voor laser machines – foto’s voorbereiden voor graveerlasers

Foto’s worden lijn voor lijn ‘geprint’ door de lasermachine waarbij de laser heel snel in en uitschakelt. Contrast ontstaat door de mate van verbranding van het oppervlak wat gegraveerd wordt. Dit contrast verschilt van materiaal tot materiaal. U kunt in foto bewerkingsprogramma’s zelf de omzetting doen van een grafische foto naar een bitmap bestand. Als u dit heel regelmatig wilt doen met altijd constante kwaliteit dan raden wij het softwarepakket PhotoGrav aan. Hiermee wordt de gehele voorbereiding van het foto bestand naar een bestand voor perfecte graveer resultaten door het programma PhotoGrav overgenomen. Mocht u nog vragen hebben over digitaal ontwerpen voor laser machines neem dan contact op met MetaQuip.

Foto’s voorbereiden in Photoshop voor lasergraveren

Foto’s voorbereiden om te kunnen lasergraveren is eenvoudig te doen met Adobe Photoshop. Hierbij de te volgen stappen om een goed resultaat te krijgen. Betere en snellere resultaten zijn met het programma PhotoGrav te verkrijgen.