CLICHES LASEREN VOOR TAMPON DRUK - TTN


Smart Tampo Printing

Samen met Tampo Techniek Nederland BV (TTN) uit Valkenswaard, leverancier en producent van tamponeer machines en toebehoren, heeft MetaQuip een fiberlaser ontwikkeld geschikt voor het direct maken van clichés. Direct cliches laseren voor tampon druk levert tijdswinst op, flexibiliteit, kostenbesparing en heeft voordelen voor het milieu.

Tamponprint Techniek

Tamponprint is een techniek die het mogelijk maakt dat een grote verscheidenheid van oppervlakken, zoals platte, cilindrische, bolvormige, samengestelde hoeken, texturen, concave of convexe oppervlakken bedrukt kunnen worden. In een vlakke plaat (cliché) worden verdiepingen gemaakt. Deze verdiepingen worden gevuld met inkt, waardoor deze inkt wordt opgenomen door een gladde en elastische stempel van siliconenrubber. Hierbij wordt de inkt door de tampon overgebracht op het te bedrukken object.

Cliches laseren voor tampon druk Cliches laseren voor tampon druk
Beeld

Toepassingen

Tampondruk wordt gebruikt voor het afdrukken van prints op moeilijk te bedrukken producten. Het wordt in vele industrieën gebruikt zoals medische sector, automotive, promotie branche, kleding, elektronische voorwerpen/apparaten, sportuitrusting en speelgoed.

Clichés maken met een laser

De clichés zijn een essentieel onderdeel binnen het proces van tamponprinten. De traditionele techniek voor het maken van clichés werkt met een UV exposure unit en maakt gebruik van foto belichting met film positieven en chemische etsen van een fotopoly-meerplaat. Er kleven veel nadelen aan deze manier van werken:

  1. arbeidsintensief.
  2. traag.
  3. schadelijke chemicaliën gebruikt.
  4. Veelal uitbesteed wat extra tijd kost.

Al met al dus een kostbare en vuile manier van werken. Daar staat de zogenaamde "computer to plate" techniek tegenover. Deze vereist een laser gravering waarbij het gaat om laser etsen van een gespecialiseerde cliché plaat.

Innovatie

In nauwe samenwerking met Tampo Techniek Nederland BV heeft MetaQuip een fiberlaser ontwikkeld die geschikt is voor het direct graveren van een cliché plaat. Met deze techniek is het mogelijk om met hoge kwaliteit, snel, flexibel en goedkoop zelf clichés te maken.

TTN de applicatie expert

TTN heeft het speciaal ontwikkelde cliché materiaal aangeleverd, materiaal dat in tegenstelling tot andere oplossingen volledig uit metaal bestaat waardoor een lange levensduur van de cliché gegarandeerd is. Daarnaast heeft TTN haar kennis ingebracht op het gebied van tampo printing: uitvoeren van druktesten en aan de hand van duidelijke feedback richting gegeven aan het MetaQuip team.

MetaQuip laser expert

MetaQuip heeft het gehele laserproces geoptimaliseerd en aangepast op de fiberlaser machine, zodat er clichés gemaakt kunnen worden die een constante druk kwaliteit hebben. Hiervoor is uitgebreid proces onderzoek gedaan met een groot aantal materialen, grafische voorbewerkingen en process instellingen. Uiteindelijk is hieruit de perfecte combinatie gekomen waarmee het mogelijk is consistente cliches te maken die meteen bruikbaar zijn voor tampon druk.

Samenwerking

Deze innovatie heeft geleid tot een samenwerking tussen TTN en MetaQuip om deze product oplossing samen naar de markt te brengen, waarbij MetaQuip de lasermachines levert en TTN de cliches.
Tampo Machine for cliche printing
Cliches laseren voor tampon druk was last modified: januari 5th, 2019 by Coen Lauwerijssen