+31 40 8080 193   +31 40 8080 193

UV lasergraveermachine versus fiber laser voor kunststof graveren

Vergelijk UV lasergraveermachine en fiber laser

Zowel UV-laser graveermachines als ook fiber laser graveermachines kunnen beide een groot aantal materialen graveren zoals metalen, kunststoffen, leer en andere materialen graveren. Echter, wat zijn de belangrijkste verschillen en waarom is de ene veel duurder dan de andere? In dit artikel gaan we uitleggen wat het verschil is tussen deze twee technologieën en hun primaire gebruik.

Fiber lasergraveermachine

De fiber lasergraveermachine heeft als primaire toepassing het graveren, markeren (en dun snijden) van metalen en wordt vooral in de metaalindustrie ingezet.

UV lasergraveermachine

De UV lasergraveermachine is vooral ontworpen om eenvoudig kunststoffen en glas te graveren. Daarnaast kan deze machine ook andere materialen markeren zoals metalen en papier. Bekijk de lijst van materialen die deze machines kunnen graveren en markeren.

UV laser graveermachine barcodes op pcb materiaal

Fiber en UV lasergraveermachine lijken op elkaar

Fiber en UV lasergraveermachines zien er op hoofdlijnen misschien hetzelfde uit en van de buitenkant volledig identiek, maar de technologie die deze machines binnenin gebruiken is anders! De fiberlaser maakt gebruik van een andere laser energiebron dan de UV-laser, daarnaast moet de UV-laser gekoeld worden met water terwijl de fiberlaser alleen luchtkoeling nodig heeft.

UV Lasergraveermachine

Toepassingen UV laser machines

Plastic en kunststof graveren en markeren

 • Markeren: sommige metalen
 • Markeren van alle soorten glas
 • Markeren en graveren van sommige steensoorten
 • Markeren van papier
 • Markeren en graveren van leer
 • Markeren van fruit
 • Markeren van hout
 • Markeren van keramiek
 • Markeren van kleding en textiel

Fiber lasergraveermachine

Toepassingen fiber laser metaal graveer machines

Markeren en graveren van alle metalen

 • Markeren en graveren van sommige plastics
 • Markeren van een aantal steensoorten
 • Markeren van een aantal leersoorten
 • Markeren van een aantal papieren
 • Markeren van een aantal textielsoorten
 • Voor alle andere materialen neem contact op met MetaQuip!

Zoals u ziet kunnen er met een UV laser meer materialen gegraveerd worden dan met de fiberlaser. De UV-laser kan markeren op een groot aantal verschillende materialen, maar mist de kracht en het vermogen voor het graveren (en/of snijden) van metalen. Dit is het grote voordeel van de fiberlaser ten opzichte van de UV-laser: de mogelijkheid om alle metalen te markeren, graveren en te snijden.

Wat zijn de voordelen van UV lasergraveermachines?

Het belangrijkste voordeel van de UV-lasertechnologie is de multifunctionele inzetbaarheid voor het markeren en graveren. Dunwandig glas, printplaten en kunststof graveren kunt u moeiteloos lasergraveren met UV lasers. Deze technologie is geschikt om roterend te graveren of in een productielijn te integreren en te automatiseren ook in combinatie met vision systemen. UV-lasers zijn perfect geschikt om plastics zoals ABS en PLA te markeren met hoge resolutie en extreem slijtvast zeker in vergelijking met tampon druk technieken. Ideaal voor het plaatsen van product, certificering informatie en unieke serienummers en barcodes.

Wat is het nadeel van UV lasergraveermachines?

Een van de nadelen van de UV-lasertechnologie is de zwakke gravure in metalen, als u op zoek bent naar een machine die metalen kan graveren, dan is de fiber laser graveermachine een betere optie.

Wat is het voordeel van fiber lasergraveermachines?

Het belangrijkste voordeel van de fiber laser graveermachine is zijn capaciteit om op hoge snelheid alle metalen te kunnen graveren en markeren. De fiberlaser kan ook verschillende niet-metalen markeren, maar het resultaat op deze materialen zal vaak kwalitatief minder als met een UV-lasermachine.

Wat is het nadeel van fiber lasergraveermachines?

Het grote nadeel van deze machine is dat vooral metalen goed te graveren zijn maar de meeste andere materialen niet of met mindere kwaliteit. Materialen die met een UV-laser wel met goed resultaat bewerkt kunnen worden zoals hout, glas (over het algemeen alle transparante objecten), alle kunststoffen en papier. Door het hogere vermogen is het praktisch onmogelijk om plastics als ABS en PLA netjes te graveren, waardoor randen rafelig worden en u de gravure voelt wanneer u erover wrijft. Met een UV-laser zal dit niet gebeuren.

UV laser voor lasergraveren en markeren van kunststoffen

Meer informatie

UV laser kunststof graveermachines

Fiber laser metaal graveer machines