+31 40 8080 193   +31 40 8080 193

Plexiglas lasersnijden – kunststof lasersnijden

Acrylaat = PMMA = Plexiglas lasersnijden

Kunststof zoals Plexiglas lasersnijden is één van de meest voorkomende lasertoepassingen. CO2 laser machines zijn uitermate geschikt voor het plexiglas lasersnijden. Plexiglas is een kunststof plaatmateriaal die ook wel Acrylaat of PMMA genoemd wordt (zie ook wiki). Toepassingen zijn bijvoorbeeld voor de productie van verlichte of neon displays, reclameborden, POS/POP displays etc. Bij het lasersnijden van acrylaat plaat is het resultaat afhankelijk van verschillende componenten. Allereerst het materiaal zelf, maar ook de CO2 laser die gebruikt wordt en de prestatie die deze laser snijmachine levert.

Ander kunststof lasersnijden

Ook andere kunststoffen als (dun 0.8-1.0mm) polycarbonaat, polypropyleen en polyethyleen, kunnen ook gesneden worden met de laser. Normaal gesproken worden hier ook CO2 lasers gebruikt omdat de golflengte erg goed reageert op deze kunststoffen.

Rand afwerking bij Acrylaat en Plexiglas lasersnijden

De CO2 lasersnijder produceert glasheldere snijranden en binnencontouren. Verder is er geen aanvullende nabehandeling van het materiaal nodig. Voor gegoten Acrylaat/PPMA geldt dat dit wordt gesneden zonder ruwe randen. Vlampolijsten van de snijranden is niet langer nodig. Dit bespaart veel tijd en geld.

Acrylaat en Plexiglas lasergraveren

Met de laser is het mogelijk om zelfs de meest fragiele figuren of fotogravures te creëren op acryl. De binnenranden zijn glashelder en gevlampolijst. Dit zorgt ervoor dat de lasergebruiker toegevoegde waarde creëert aan de nieuwe producten.

Kunststof / Plexiglas lasersnijden
Lasersnijden Plexiglas
lasersnijden acryl en plexiglas
Signage lasersnijden

Offerte, demonstratie of uw eigen materiaal proberen? 

U bent van harte welkom om te kijken of lasertechnologie een geschikte oplossing is voor uw snij toepassing of applicatie. Neem uw digitale ontwerp of materiaal mee tijdens een demonstratie en we kunnen ter plekke het resultaat bekijken. U kunt het natuurlijk op opsturen

Toepassingen – Acryl en Plexiglas lasersnijden

Figuren lasersnijden

Signage en reclame

Interieurbouw

Verlichting

Logo’s

Miniaturen / kunst

Reclame belettering

lasersnijden-acrylaat

Uw eigen ideeën…

Hoe werkt kunststof lasergraveren en markeren?

Veel commercieel gebruikte kunststoffen kunnen duurzaam, fraudebestendig en in hoge kwaliteit gemarkeerd en gegraveerd worden. Hoge flexibiliteit en korte insteltijden maken het mogelijk om efficiënt te markeren, zelfs als het gaat om kleine seriegroottes. Duidelijke teksten, datamatrix codes of logo’s worden geproduceerd. Fiber lasers worden overwegend gebruikt voor markeren en graveren. De volgende materialen zijn vooral geschikt voor dit proces: ABS, PA, PES, PC.

Waarom snijden laser machines sneller dan snijplotters?

Nauwkeurig asaandrijvingen en controllers garanderen dat lasersnijden met MetaQuip machines snel en precies gebeurt. Anders dan bij snijplotters, is er geen materiaalweerstand bij het gebruik van de laser. Met als resultaat dat het werken met een laser sneller is. Een ander voordeel: het is niet nodig de laserstraal met een mes op te tillen of te draaien. MetaQuip lasersystemen maken volop gebruik van dit voordeel in snelheid en detail. Met name bij het werken met fijne geometrieën.

Hoe zit het met de dampen tijdens Acrylaat / Plexiglas lasersnijden?

Dampen worden direct onttrokken en gefilterd in het graveergedeelte. Dit bespaart tijd tijdens het schoonmaken van het systeem. In tegenstelling tot frezen worden er geen spaanders geproduceerd tijdens het laser snijden van Plexiglas. Dit werkt kostenbesparend.

Moet ik het kunststof vastzetten aan het werkoppervlak?

Dit antwoord is simpelweg ‘nee’. De laser oefent geen enkele druk uit op het materiaal gedurende het laserproces, zodoende is bevestigen of klemmen overbodig. U kunt gewoon het werkstuk plaatsen en het laserproces starten. Dit bespaart tijd en geld bij het prepareren van het materiaal. Daarentegen dient bij het frezen van acryl het plaatmateriaal geklemd te worden. Vaak is het bevestigen met vacuüm eveneens een vereiste.

Plexiglas / Acrylaat lasersnijden met CO2 laser machines

Voor Plexiglas / Acrylaat lasersnijden heeft u een CO2 laser machine nodig. Met dezelfde machine kunt u ook hout, leer paper lasersnijden of graveren. Belangrijke zaken om rekening mee te houden zijn: wat is de maximale grootte van het object dat ik uit wil snijden, dat bepaald de grootte van uw werkblad en wat is de maximale dikte die gesneden moet worden dat bepaald het laservermogen dat u nodig heeft.

CO2 laser machine productie
CO2 productie laser machine

Acrylaat en plexiglas lasersnijden – Grote afmeting plaatmateriaal

Voor het lasersnijden van grote platen acrylaat heeft MetaQuip de zogenaamde portaal laser machines. Deze machines zijn beschikbaar in verschillende afmetingen. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om deze machines uit te rusten met een hoger laservermogen waardoor het mogelijk wordt om dikker acrylaat te lasersnijden.

Portaal-laser-machine-bewerken-grote-platen
CO2 portaal laser machine