+31 40 8080 193   +31 40 8080 193

CO2 laser machine – Verschil servo versus stappenmotor

CO2 laser machine met servo motoren

Bij kunststof verwerking kan de nauwkeurigheid en het resultaat van de randafwerking in sommige gevallen verbeterd worden door een CO2 laser machine met servo motoren uit te rusten. Servo motoren hebben als voordeel dat ze continu worden aangedreven waardoor de bewegingen niet uit stappen bestaan zoals bij stappenmotoren. Hierdoor kun je bij sommige specifieke toepassingen zoals het snijden van gecurvde / organische contouren in kunststof een wat gladder resultaat behalen. Meer informatie vindt u onder andere op wiki.

CO2 laser machine op basis van stappenmotor

Standaard gebruikt MetaQuip stappenmotoren in zijn lasermachines. Deze motoren zijn veilig, hebben een lange levensduur en perfecte herhaalbaarheid. Voor de meeste applicaties levert dit hele goede snij en/of graveer resultaten.

MetaQuip levert CO2 laser machines met stappen of servomotoren

Deze upgrade vergt geen andere machine ontwerp, maar past binnen onze huidige machines. Hierdoor kan MetaQuip een zeer kostenefficiënte oplossing aanbieden waarmee de klant zelf kan kiezen voor stappen motoren of servo. Bekijk deze optie in de optielijst bij de CO2 productie series.

CO2 Laser machine met servo motoren
Servo aansturing voor CO2 laser machine

Voor-en nadelen van servo aansturing

Kosten

Een servo gedreven aansturing is complexer dan een stappenmotor aansturing.

Levensduur

Een stappenmotor heeft een iets langere levensduur doordat er vaak borstels in de motor gebruikt worden, deze moeten iedere 2000 uur vervangen worden, bij borstelloze motoren speelt dit niet.

Veelzijdigheid

Zowel stappenmotoren als servo motoren kunnen veelzijdig worden ingezet.

Betrouwbaarheid

Een stappenmotor is betrouwbaarder dan een servo motor, doordat de aansturing van een stappenmotor een stuk eenvoudiger is. Er is geen (complexe) encoder nodig.

Motor resolutie

Aangezien een servo motor continue wordt aangedreven is deze wat preciezer qua resolutie versus een stappenmotor die altijd werkt in discrete stappen. Deze stappen kunnen kleiner gemaakt worden door gebruik te maken van micro stepping, waardoor het verschil minimaal wordt.

Geluid

Servo motoren zijn wat stiller dan stappenmotoren tijdens gebruik.

Snelheid

Servo motoren zijn bij lasersnijden net zo snel als stappenmotoren: de snijsnelheid wordt bepaald door het laservermogen en de dikte van het materiaal: de tijd die de laser nodig heeft om de gehele dikte van het materiaal te smelten.