Verschil fiberlaser en CO2 laser voor het laser graveren van metalen

In deze blog gaan we dieper in op het verschil fiberlaser en CO2 laser voor het laser graveren van metalen. Omdat wij regelmatig de vraag krijgen met welke laser je metalen kunt graveren of markeren? In principe is dit alleen met een fiber laser. Deze heeft een golflengte die 10x kleiner is dan de CO2 en hierdoor geschikt is om meeste metalen te graveren. Aluminium, staal, roestvast staal, titanium, goud, zilver, messing en andere legeringen die uit deze materialen bestaan kunnen met een fiber direct worden gelaserd.

Echter als je de metalen behandeld kun je tot op zekere hoogte met een CO2 laser een metaal “laseren”. Het metaal zelf zal niet daadwerkelijk veranderen van kleur of structuur, maar de aangebrachte oppervlakte laag kan worden weg gehaald. Voorbeelden hiervan zijn gelakte en geanodiseerde materialen. Aluminium is verkrijgbaar in vele kleuren geanodiseerd. Het is mogelijk de anodiseer laag weg te halen, maar het vrijgekomen aluminium zal niet glimmend maar dof grijs worden.

In de foto’s is goed te zien wat het resultaat is van graveren met een fiberlaser of met een CO2 laser. De CO2 kan een blanke anodiseer laag wel wat donker maken, maar niet veel, maar verf of anodiseer lagen kunnen goed verwijderd worden. Een fiber laser kan fijnere details (hogere resolutie) aanbrengen waardoor lijnen dunner zijn en het ook mogelijk is om datamatrix en QR codes aan te brengen. Tevens is een fiber laser sneller. Voor dit voorbeeld heeft de fiber laser een tijd van ongeveer 80 seconden nodig terwijl de CO2 laser een dikke 20 minuten nodig heeft.

Kortom, je kunt met CO2 geen metalen graveren, maar wel oppervlakte lagen van metalen verwijderen. Als de details klein dienen te zijn en tijd voor de markering kritisch is, dan raad MetaQuip aan om eens een fiber laser te komen testen. MetaQuip biedt fiber lasers aan als stand-alone machines maar ook klant specifieke oplossingen, van bron tot complete mechanisatie. We zoeken met u naar een passende machine die past op uw probleem, voor ons de uitdaging en voor u een oplossing.

Verschil fiberlaser en CO2 laser op geanodiseerd aluminium

fiberlaser-co2laser-geanodiseerd-aluminium-detail

Links fiberlaser, rechts CO2 laser – hoger contrast met fiberlaser

fiberlaser-co2laser-geanodiseerd-aluminium

Links fiberlaser, rechts CO2 laser – hogere resolutie met fiberlaser

fiberlaser-co2laser-geanodiseerd-aluminium-45deg

Verschil fiberlaser en CO2 laser op gelakt aluminium

fiberlaser-co2laser-gelakt-aluminium

Verschil fiberlaser en CO2 laser op blank aluminium – resultaat CO2 laser

co2laser-blank-aluminium

Verschil fiberlaser en CO2 laser op blank aluminium – resultaat fiberlaser

fiberlaser-co2laser-blank-aluminium

Meer informatie

Meer informatie over de verschillende laser graveer machines en mogelijkheden. Ga naar de laser graveermachines overzichtspagina…
Voor meer informatie over metaal graveren kijk ga naar de fiberlaser overzichtspagina…

Verschil fiberlaser en CO2 laser voor het laser graveren van metalen was last modified: januari 5th, 2019 by Coen Lauwerijssen