+31 40 8080 193   +31 40 8080 193

Onderhoudskosten CO2 laser machine

Wat zijn onderhoudskosten CO2 laser machine?

Wat zijn de onderhoudskosten CO2 laser machine is een veelgestelde vraag die we regelmatig krijgen. Het belangrijkste advies voor onderhoud van uw CO2 laser machine is om de machine altijd goed schoon te houden. Regelmatig preventief controleren of de spiegels en lenzen nog schoon zijn, regelmatig de machine schoonmaken, geleidingen controleren enzovoorts. Toch zal na verloop van tijd en ook afhankelijk van hoe intensief de laser machine gebruikt wordt er onderhoudskosten komen. CO2 laser machines hebben diverse onderdelen welke onderhouden en vervangen dienen te worden. De meest voorkomende en belangrijkste om rekening mee te houden zijn:

  • Laserbron (glasbuis)
  • Spiegels en lenzen
  • Bewegende delen
CO2 laser onderhoudskosten

Onderhoudskosten CO2 laser machine – laserbron en glazen laserbuis

Bij onderhoudskosten van een CO2 laser machine moet zeker aan de glasbuis worden gedacht. Over glasbuizen doen veel wilde verhalen de ronde, met levensduur claims van 1.000 tot 10.000 uur. Alle hebben een kern van waarheid, echter meestal worden de condities waaronder deze claims gelden niet vermeld. Leveranciers van de glasbuizen testen de buizen met een continue belasting van 80% van het maximale vermogen en met een ideale waterkoeling die altijd een 20-25˚C heeft.

Helaas zal in praktijk de situatie anders zijn; meer of minder vermogen en veel vaker aan en uit, denk bijvoorbeeld aan graveren. Het is daarom verstandiger om met een kortere levensduur-verwachting te rekenen wanneer de onderhoudskosten van de lasermachine bepaald worden.

MetaQuip werkt uitsluitend met hoogwaardige merken laserbuizen zoals van RECI en YONGLI. Informeer naar de actuele voorraad.

MQ1060 laserbuis
CO2 laserbuis van glas

Onderhoudskosten CO2 laser machine – lenzen en spiegels

Spiegels en lenzen zullen regelmatig moeten worden gereinigd en drage bij aan de onderhoudskosten van een CO2 laser machine. Over tijd zullen er helaas toch altijd vlekken en beschadigingen optreden waardoor u de spiegel of lens dient te vervangen. U zult dit in eerste instantie vaak zien aan een verminderd laservermogen. Lenzen en spiegels in optimale conditie zorgen er altijd voor dat zo veel mogelijk van de laserbundel (en vermogen) ook daadwerkelijk bij het werkstuk aankomt en verhoogd de reproduceerbaarheid tijdens het snijden.

Vervangen laser spiegels

MetaQuip levert vervangende spiegels indien een spiegel kapot of beschadigd is geraakt.
Voor meer informatie gaat u naar de laser spiegel product pagina…

Vervangen laser lenzen

MetaQuip levert vervangende lenzen indien een lens kapot of beschadigd is geraakt.
Voor meer informatie gaat u naar de laser lenzen product pagina…

Schoonmaakset voor optische pad

MetaQuip levert een speciale schoonmaakset voor spiegels en lenzen

Beschadigde laser lens
Beschadigde laserlens

Bewegende onderdelen – geleiders en assen

De bewegende delen raken altijd over de tijd vervuilt. Vet “verzuurd” door de opname van de dampen die vrijkomen. Sommige materialen slaan direct neer op de “koude” machine delen. Dit dient dus met regelmaat te worden gereinigd. MetaQuip heeft hiervoor, in overleg met een specialist, een reinigingsset voor bewegende delen samengesteld. Zo blijven de bewegende delen schoon en functioneren optimaal.

METAQUIP LITE2 CO2 laser machine binnenzijde
Geleiders en assen

Grove inschatting van onderhoudskosten CO2 laser machine

Kortom, op tijd een nieuwe laserbuis, af en toe een spiegel en/of lens vervangen en de materialen om de machine te reinigen. Al deze zaken kosten geld. Wanneer u als stelregel neemt dat u per uur dat u met de machine werkt €2,- apart zet, dan ondervangt u al deze kosten over de tijd heen en hebt u altijd de middelen voor handen om uw co2 laser machine tiptop in orde te houden.

Welke service mogelijkheden biedt MetaQuip?

Bij aanschaf van uw MetaQuip laser machine kunt u ook een servicecontract of onderhoudscontract afsluiten.
Met een onderhoudscontract komt een MetaQuip service monteur eenmaal per jaar bij u langs om uw machine te controleren, schoon te maken zodat deze ook na langere tijd in topvorm blijft. In een servicecontract kunt u een bepaalde response tijd met MetaQuip afspreken, zodat u zekerheid heeft dat uw machine snel weer operationeel is.