Laserveiligheid & CE certificering

CE certificering

MetaQuip producten zijn CE gecertificeerd. Dit betekent dat MetaQuip machines voldoen aan alle geldende eisen en standaarden. Hierdoor zijn onze machines maximaal veilig voor de gebruiker ook wanneer er onvoorziene situaties optreden. Wij vinden dit belangrijk, want de gebruikte laser vermogens kunnen echt heel schadelijke gevolgen hebben voor gebruikers en omstanders. Er wordt veelal gewerkt met onzichtbaar licht, maar indien oogschade optreedt is dit wel vaak permanent! Laat u ook bij anderen altijd goed informeren welke richtlijnen zijn gevolgd en welke testen zijn uitgevoerd. Betrouwbare partijen in de markt hebben hun zaken op orde zullen u dat met alle plezier laten zien.

CE gecertificeerde CO2 laser machine
Laserveiligheid CO2 lasermachine

Laserveiligheid

MetaQuip laser machines gebruiken hoge laservermogens voor snijden of graveren. In een aantal machines wordt zichtbaar laserlicht gebruikt, in een aantal gevallen onzichtbaar laserlicht. Het is in ieder geval altijd goed opletten, want dit soort laserlicht op huid of in de ogen kan zeer schadelijk zijn.

Machine constructie

MetaQuip machines zijn zo gebouwd zodat er nooit laserlicht uit de machine kan lekken, waardoor de gebruiker of een omstander blootgesteld kan worden aan het laserlicht. Dit is gecontroleerd aan de hand van licht metingen door een onafhankelijke keuringsinstantie. Wel zo veilig!

Interlock veiligheidsschakelaars

Op het moment dat de gebruiker de laser deur of een van de panelen opent om bijvoorbeeld schoon te maken dan schakelen alle lasers in de machine meteen uit. Zowel de hoge vermogen laser als ook de kleine rode puntlaser. Hierdoor zijn MetaQuip CO2 laser klasse 1 apparaten, waarbij door de gebruiker verder geen maatregelen getroffen hoeven worden wat betreft laserveiligheid.

Interlock veiligheidssysteem CO2 laser machine
Luchtafzuiging voor CO2 lasers

Laser open? Meteen alle lasers uit

Door het interlock veiligheidssysteem wordt het zo goed als onmogelijk dat een gebruiker in aanraking komt met enige vorm van laserlicht. Bij MetaQuip vinden we dit wel een zo veilig idee aangezien we ook veel aan scholen en fablabs leveren.

Luchtafzuiging

Bij het snijden of graveren van verschillende materialen kunnen schadelijk dampen en gassen vrijkomen. Het is daarom van groot belang dat goed over de afzuiginstallatie wordt nagedacht en hier niet op wordt bezuinigd. MetaQuip kan u adviseren wat voor uw situatie de beste oplossing is.

IN DETAIL

LITE, DESKTOP & PRODUCTIE CO2 LASER MACHINES

Deze machines volgen:

  • Machine directive 2006/42/EG,
  • Low voltage directive 2006/95/EG, EMC directive 2004/108/EG

In lijn met de Europese normen en richtlijn documenten:

  • NEN-EN-IEC 60204-1:2006 (electrical equipment of machines)
  • NEN-EN-ISO 122100-1:2010 (Safety of machinery – basic concepts for design, risk assessment and risk reduction)
  • NEN-EN-IEC 60825-1:2014 (Safety of laser products – Part 1: Equipment classification and requirements)
  • NEN-EN-IEC 60825-4:2006 (Safety of laser products – Part4: Laser shielding)
  • NEN-EN-IEC 11553-1:2009 (Safety of machinery – machines that use lasers – safety regulations).
Laserveiligheid & CE certificering was last modified: december 25th, 2016 by Coen Lauwerijssen